Auteursarchief: Hanny Vlaskamp

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

Op zoek naar Portofino

 Woensdag 20 februari 2019

We zouden om 8 uur bij het theater zijn en aten van te voren nog wat in een restaurantje uit m’n boekje. Het was half 7 dus we zaten alleen. Normale mensen eten hier pas vanaf 8 uur. Maar dat was geen probleem. Het feit dat de huiswijn op was, was lastiger. We moesten daarom een hele fles nemen. Poeh, dat was even doordrinken.

Keurig op tijd waren we in het theater en toen pas viel bij mij het kwartje. We gingen niet naar een concert, maar naar een heuse opera.

Dat werd een flinke zit van 3,5 uur en vanwege die fles wijn vielen bij het eerste bedrijf mijn ogen al dicht. Het was ook heel warm in de zaal, die rekening had gehouden met avondjurken, maar niet met lange broeken en jasjes. Gelukkig maakte Jakob me op tijd wakker en heb ik het meeste meegemaakt. Intussen hadden we op internet het verhaal opgezocht en dat hielp, want met Italiaans kunnen we echt niks. Er werd prachtig gezongen en het orkest was geweldig, maar het zal weer even duren voor we ons laten verleiden tot een opera.

   

Vanmorgen scheen de zon uitbundig en de lucht was blauw, dus een mooie dag om naar Portofino te gaan, wat ongeveer 35 km naar het oosten aan de kust ligt. Daar is ook een haven, dus handig om te bekijken.

Met de metro en de trein kwamen we rond 11 uur aan in Santa Margherita Ligure en moesten verder met de bus. Ons boekje gaf aan dat Santa M de moeite waard was en dat vonden wij ook. Er hing een ontspannen sfeer en er waren mooie dingen te zien. De  chandlery (scheepswinkel) zag er goed uit en Jakob kocht er alvast het Italiaanse gastenvlaggetje. Beter te vroeg dan te laat!!

We gingen op zoek naar Villa Durazzo, waar mooie tuinen waren en een interessant huis. Het was een flinke tippel omhoog, maar dat is goed voor onze conditie. Het huis was van buiten mooi, maar vanbinnen erg kaal.

De kapel die er naast stond was overmatig versierd met van alles en nog wat. De tuin was geweldig, met hele bijzondere bomen en prachtige camelia’s.

   

         

Het werd tijd om door te gaan naar Portofino. Dat kon met een bus. Die deed er extra lang over (het was maar 5 km) omdat er een stuk van de weg onbegaanbaar was. We moesten halverwege uitstappen, een stuk lopen en toen weer verder.

Portofino zag er in eerste instantie erg leuk uit, maar het had geen sfeer, behalve de toeristische uitstraling.

Een soort Volendam dus… We vonden een groot terras en aten wat voor ongehoorde prijzen.

En natuurlijk zijn de foto’s mooi, maar ik denk niet dat we hier met Jonas terugkomen.

De bus terug naar de trein zou pas tegen zessen gaan, maar gelukkig voer er een boot terug rond 3 uur. Dat was eigenlijk extra leuk.

 

We zijn weer terug op onze heerlijke kamer met uitzicht op Neptunus, genieten van een glaasje wijn en zitten met de benen omhoog. Het was weer een mooie dag!

Marina Porto Antico

Dinsdag 19 februari 2019 

Gelukt! We hebben een haven gevonden waar we volgend jaar kunnen liggen. En ja, hoe moeilijk was dat nou? Achter het galjoen met Neptunus, recht tegenover ons huis, ligt de marina Porto Antico.

We liepen daar vanmorgen als eerste naar toe met het idee dat het vast te duur zou zijn, of alleen bedoeld voor lokale zeilers.

  

Maar nee hoor, we werden allervriendelijkst ontvangen door de dame van het havenkantoor, die ons alles vertelde wat we weten wilden. We mochten de steigers bekijken en de sanitaire afdeling, waar sinds kort ook een wasmachine staat. Prachtig allemaal en niet langer dan een kwartier varen van de pier waar onze Jonas wordt gelost. En de prijs per nacht viel ook mee! We zijn dus niet voor niks naar Genua gevlogen.

    

Vanmiddag zijn we met de navibus langs de pieren voor de cargoschepen gevaren, dus ook dat hebben we gezien. Echt fijn!

We kunnen nu dus echt vakantie vieren. Daar waren we al mee begonnen hoor. Gisteravond gingen we eten in een klein eethuisje achter ons huis en dat was echt lekker. De spaghetti smaakte zo goed! Sorry Mike, maar we moesten wel denken aan het prutje dat jij in Hoorn op je bord kreeg…..

Vanmorgen na ons bezoek aan de haven gingen we de oude stad weer in. Jakob speelde weer een poosje op het orgel in de Pietro kerk en dat was alweer leuk.

      

Wat een heerlijk cappuccino hebben ze hier toch en de focaccio tussen de middag was ook weer zo lekker. Dat belooft wat voor als we volgend jaar hier met de boot liggen. We kwamen bij een lift die ons naar de bovenstad bracht en hadden een prachtig uitzicht over de haven (foto onderaan blog). Er was ook een trap, maar die vermijd ik even want de knieën werken al hard genoeg. Via de museumbuurt liepen we naar het Piazza de Ferrari.

We kochten kaartjes voor een concert van Verdi vanavond in het Teatro Carlo Felice. Niet dat we zulke Verdi fans zijn, maar dat stond op het programma. We zijn benieuwd. Wordt vast de moeite waard.

Genua???

Maandag 18 februari 2019

Genua??? Wat doen ze daar nou weer? Tja, na 12 weken in Nederland ben je wel weer eens toe aan een reisje. Dus bedachten we een reden om naar Genua te gaan. Als er niets tussenkomt, gaat Jonas in maart 2020 op transport van Sydney naar Genua, zodat we nog een poosje in de Middellandse zee kunnen varen. En als reis voorbereiding leek het ons een goed idee om daar alvast eens wat te gaan rondneuzen.

Vanmiddag kwamen we na een vlucht van nog geen 2 uur aan op het vliegveld Cristoforo Colombo. De temperatuur was goed en de zon scheen.

Na een ritje met de bus en een kwartiertje lopen langs de haven kwamen we bij een oude bark met een hele grote Neptunus als boegbeeld.

In het straatje er tegenover lag ons onderkomen voor 4 nachten. Een prachtig oud huis, waar 4 kamers op de eerste verdieping waren omgetoverd tot luxe verblijven. We kregen de kamer met uitzicht op Neptunus! De twee gastheren van rond de 30, deden er alles aan om ons te plezieren en hebben op de kaart heel veel bezienswaardigheden aangekruist.

Intussen zitten de eerste wandeluren erop en hebben we al een mooi stuk van de oude stad gezien.

Jakob schoof weer achter een orgel en mag morgen terugkomen. Genua heeft 45 kerken en 65 paleizen.

Er zijn veel leuke kleine straatjes en heel veel winkeltjes met lekker eten. Vlak achter ons huis is een pleintje waar we de eerste focaccia’s al hebben gegeten. Heerlijk.

Nu laten we even onze benen tot rust komen en gaan straks eten. Dat zal wel heel lekker worden.

Morgen verder!

Gezellige Kerstdagen en een Prachtig 2019

Maandag 18 december 2018

Lieve lezers,

Eindelijk weer een berichtje. Wij zijn nu drie weken in Nederland en genieten van alle warmte en gezelligheid van familie en vrienden. Het weer vinden wij iets minder en het was lang geleden dat we koude voeten hadden.

Het is heerlijk om weer in het appartement in Hilversum te wonen. Wat een luxe en wat een ruimte, dat waren we niet meer gewend. En dan al die lekkere dingen die je hier in de winkels kan kopen. Heel verleidelijk! Maar we houden ons in…..

Gezellige Kerstdagen en een Prachtig 2019!

De nieuwe knie zit er goed in en ik doe mijn best om allerlei gymnastische toeren uit te halen, zodat ik straks weer als volledig bemanningslid bij Jonas op kan stappen.

We zijn van plan om in januari een toertje door Nederland te maken en bij een aantal vrienden en familie op bezoek te gaan. Dus als je ons nog niet gezien hebt, nog even geduld!

Wij wensen jullie hele gezellige feestdagen met jullie geliefden om jullie heen. Wij gaan dat ook doen. Voor allemaal een warme groet van Jakob en Hanny.

Nog even genieten hier…

Vrijdag 23 november 2018

De afgelopen week is omgevlogen. En het is echt heel lekker hier. De haven is heel goed georganiseerd en er is veel bedrijvigheid. De zondagsrust zoals in Tonga kennen ze hier niet echt en alles gaat op een iets lager pitje gewoon door. Wij namen wel lekker onze rust ’s middags en gingen lunchen bij de Boatshed aan het water. Er stond heel veel wind, maar daar kijkt niemand van op. Ik was bang dat de sla, die ik had besteld, van mijn bord zou waaien, maar als je goed met je vork erin prikte ging het goed.

Er was de hele middag een band met een geweldige zangeres. Toen we rond 6 uur nog even terug gingen, was ze nog aan het zingen. Fantastisch! En het eten is hier echt heel goed! En niet al te duur, dus heel verleidelijk. De frietjes zijn zoals Martin van de Acapella ze graag heeft, lekker knapperig en doorgebakken met romige mayo.

Maandag was het de geboortedag van Mohammed, dus er werd niet gewerkt en iedereen was vrij. Wij rommelden nog wat op de boot om er voor te zorgen dat die klaar was om het water uit te gaan op dinsdagmorgen. De afspraak was tussen 9 en 10, maar ja, Fiji time is anders, dus het werd 2 uur ’s middags. We moesten achteruit onder de kraan varen. Er stond een stevig windje en de boegschroef werkt niet, dus Jakob had er een flinke klus aan, maar het lukte. Timo (de knappe verantwoordelijke Italiaan) was aan boord gesprongen om een handje te helpen. Dat was handig.

We werden uit het water gehesen en reden met de kraan naar de pit. Die was nog niet echt klaar.

 

Er lag nog een hoop rommel in en de benodigde autobanden waren er ook niet. Maar goed, het lukte allemaal met hier en daar nog een beetje uitgraven en kistjes onder de kiel, want het gat was eigenlijk te smal en te diep. Maar we staan nu prima en hebben een prachtig uitzicht op zee. Gelukkig ligt er een flink stuk koraal voor de met grote stenen afgeschutte plek.   

Dus als de golven komen, worden die wel gedempt door het koraal (hoop ik). De cycloon uit 2016 heeft hier ook niet echt schade aangericht. We gaan het zien, maar het voelt goed en dat is belangrijk.

Ik had intussen een wondje aan mijn voet opgelopen, waarschijnlijk door een insektenbeet en dat was gaan infecteren. Ik ging daarom naar de Health Clinic in het dorp Viseisei, vijf taximinuten hier vandaan, terwijl Jakob de zeilmaker bezocht en met de elektriciën een afspraak ging maken voor een inspectie.

De kliniek was een ervaring. Er zaten al minstens 20 mensen op bioscoopstoeltjes te wachten voor de balie. Op de balie lagen nummertjes en daar moest je er een van pakken. Ik had nummer 31. Dat zou dus lang gaan duren. Omdat ik dat wel verwacht had, had ik een boek meegenomen. Geen van de mensen leek erg ziek en de meesten waren Indiërs. Het ging allemaal lekker langzaam en van iedereen werd de bloeddruk gemeten. Dus ook van mij. Ik kreeg een eigen schriftje onder de naam Joanna. Om half een (ik was er om 9 uur) werd ik geholpen. Dat ging heel snel. Ik kreeg antibiotica uit de apotheek en een zalfje moest ik bij de drogist gaan kopen. De taxi was intussen terug en ging met mij naar de dichtstbijzijnde drogist en bracht me daarna weer naar de haven. Nu maar kijken of het gat snel dicht gaat.

Jakob had intussen alle klussen gedaan en was onder de boot de pit ingegaan om naar de anodes te kijken. Terug omhoog stootte hij heel vreselijk zijn hoofd en vertelde dat pas na een poosje. Ik keek en werd er niet blij van. We hebben goeie spullen aan boord, dus ik heb het gat afgedekt. Het ziet er nu gelukkig al beter uit. Toch wel gek. We hebben eigenlijk nooit wat en nu alletwee iets vervelends. Maar het gaat vast wel weer over.      

Sinds gister zitten we in een cottage op de haven. Die tip hadden we van andere zeilers gekregen. Dan kan je op je gemak je boot klaar maken, de laatste was draaien en buiten laten drogen en in de cottage je spullen op je gemak inpakken om mee naar huis te nemen.

Het is een schattig huisje met een waranda, airco en een douche en een lekkere bank. Wat een luxe. Alvast een beetje wennen aan een gewoon huis.

Vandaag ronden we alle werkjes aan boord af en morgen stappen we in het vliegtuig. We gaan via Melbourne naar Abu Dhabi en vandaar naar Amsterdam. Geplande vliegtijd 33,5 uur….. Nou ja, we doen maar net of we een zeiltochtje hebben met een nachtje over. Dan gaat het wel lukken.

Dit blog gaat een poosje uit de lucht, omdat we onze Nederlandse ervaringen niet gaan delen. Mocht er iets van belang zijn, dan komt er misschien nog een berichtje. We blijven tot 18 maart 2019 in het koude Nederland, maar gaan onze warmte opdoen door familie en vrienden te zien. Daar verheugen wij ons op!