Categorie archief: Uncategorized

SY Jonas, de caravan!

Zondag 24 maart 2019

Ja, zo zou je het kunnen noemen. We wonen weer in een polyester huis omringd door gras en aan het water, net een caravan. Niet verkeerd! Op dit moment regent het en dat tikt ook zo leuk op het dak. 

We zijn net terug van ons kerkbezoek in Viseisei, hier zo’n 7 taxi minuten vandaan. Wat een leuk dorp is dat, ook als het regent. We waren te vroeg voor de dienst, dus liepen eerst een rondje dorp.

     

Het is een dorp waar de eerste chief ooit woonde en zijn speciale gebouw staat er nog en wordt vast nog gebruikt voor ceremoniele gelegenheden. De nieuwe tijd is ook hier wel doorgedrongen en was te zien aan de verlichting bij de school.

De kerkdienst op zich was een beetje slaapverwekkend met een flink schreeuwende voorganger, maar het koor zong zo fantastisch. Daar kan je de week zeker weer mee door.

Gister zijn we dus weer officieel aan boord gaan wonen en hebben afscheid genomen van ons airco huisje.

De afgelopen vier dagen hebben we in kleine porties alle ruim 100 kilo bagage van de cabin naar de boot gebracht. Dat was heel handig, want het kon nu ook in gedeeltes worden opgeruimd en zo bleef het interieur van Jonas overzichtelijk (dat vind ik fijn…).

De overgang van een airco huisje naar een heel warme boot hebben we overleefd, mede dankzij de ventilatoren die Jakob als eerste klus geplaatst had en de verandering van het weer.

We hebben ontdekt dat er vlak naast de marina een resort met de naam, First Landing, is en we zijn daar een kijkje gaan nemen.

Daar zagen we dat er een lekker zwembad is met ligbedden en dat ze evenementen organiseren, zoals een “cooking class”. Niet verkeerd dus.

Bij de receptie kwamen we te weten dat we voor 5 euro de hele dag in het zwembad mogen liggen en dat we ons in kunnen schrijven voor de kooklessen als we dat willen.

Een gastvrij resort dus! En we konden Jonas nog zien liggen ook.

Het plan was om zondagmiddag daar lekker bij het zwembad te gaan relaxen, maar helaas, het regent, dus dan is het beter aan boord.

We waren begonnen met het lekkende zijraampje te vervangen door een mooi nieuw Gebo raam wat jakob voor weinig had kunnen kopen. Alleen is het iets groter dan het bestaande, dus er moet flink gezaagd en gevijld worden.

We zijn intussen weer helemaal gewend hier en weten bijna niet meer hoe het voelde in Nederland (ik geloof een beetje kouder?!). We eten nog steeds elke dag buiten de deur, want ik heb nog niet echt boodschappen gedaan en het was aan boord te warm om te koken. We nemen het er dus maar van. Ze koken hier heel gezond met heerlijke verse producten, dus dan kan dat wel.

Terug naar Amsterdam

Vrijdag 22 februari 2019 

En dan is het weer tijd om naar ons eigen onderkomen te gaan. Ter gelegenheid van onze laatste avond in Genua aten we uitgebreid in het restaurantje wat we hadden uitgezocht. Het werd er stampvol nadat wij iets voor achten daar aankwamen. Dat was een goed teken. Het eten was voortreffelijk en de sfeer heel gezellig. Op de weg terug naar onze kamer namen we nog een lekker ijsje als dessert.

Vanmorgen zouden we naar het Maritiem Museum gaan, maar het was zulk mooi weer, dat we besloten om lekker wat rond te lopen tot 12 uur. En dan zie je van alles.

We kwamen langs een enorme kathedraal, die van binnen weer allerlei verrassingen had. Daar vind ik bijbelse taferelen heel passend en ze zijn meestal een stuk vrolijker dan die we gister in het Palazzolo Bianco zagen.

En ineens stonden we weer voor Jakobs kerkje. Toeval?? Hij kon weer lekker even spelen uit de muziek die daar op het orgel lag. En dat was geen Bach, maar wel erg mooi.

Gelukkig hadden we nog tijd voor koffie in de zon en dat was een mooie afsluiting van ons bezoek aan Genua. We hebben vele gezien en weten intussen aardig de weg. Ook hebben we onze missie voltooid, want nu weten we precies hoe dat volgend jaar mei hier zal gaan als Jonas wordt afgeleverd.

We haalden de bagage op en de taxi kwam snel. Onze kamer en het verblijf bij Genova Suite Art was uitermate goed. Met een prachtige hal, die gerestaureerd werd. Als we volgend jaar hier terugkomen proberen we zeker weer hier te overnachten. Het bleek dat de Carabinieri in hetzelfde pand huizen, dus veiliger kan bijna niet.

     

De vlucht naar Amsterdam verliep probleemloos en we zijn weer klaar voor het vervolg van onze bezoeken aan vrienden en familie en de logeerpartijen van de kleinkinderen. Er komt dus voorlopig weer even geen blog. We vertrekken op 17 maart naar Fiji en gaan dan vast weer van alles meemaken. We hebben er nu al zin in!!

Nog wat foto’s:

   

 

Oude meesters…..

Donderdag 21 februari 2019

Om zeker te weten dat we een goeie keus hebben gemaakt met de jachthaven, willen we nog een ander haven bezoeken een stukje buiten de stad.

Maar eerst gingen we uitgebreid ontbijten bij het NH hotel aan de Porto Antico. Lekkere verse broodjes, fruit en nog meer gezonde dingen.

Na weer met plezier gekeken te hebben naar  de bootjes voor ons raam, gingen we op pad. We liepen langs een ongezellige weg bij het werkhaventerrein aan de verkeerde kant van snelwegen en kwamen bij een lift naar de benedenstad. Niet leuk, en nog steeds konden we niet bij de jachthaven komen, maar zagen hem wel liggen.

Nou, dat leek ons wel weer genoeg om onze keuze van de haven in het centrum  te verantwoorden. We konden bij de lift van een metrostation weer omhoog en gingen verder genieten van de mooie en gezellige binnenstad.

Eerst koffie in de zon en daarna naar het Palazzolo Ducale om de impressionisten te zien. Het bleek een collectie uit de Johannesburg Art Gallery te zijn, die opgericht was door Lady Florence Philips in 1906. De invloed van deze Art Gallery op Zuid-Afrikaanse kunstenaars, waaronder George Pemba, werd ook getoond. Zeer de moeite waard.

  

       

Vandaag was het cultuurdag en er stonden nog 3 paleizen op het lijstje, nl. Palazzi Rosso, Bianco en Tursi. Drie voor de prijs van twee! En ook nog bejaarden korting :-)!

     

In Palazzolo Bianco hingen zoveel Bijbelse taferelen dat je er bijna ongelovig van werd. Maar er stonden wel hele mooie stoelen.

Palazzolo Tursi was erg leuk met veel meer 19de eeuwse schilderijen, zelfs van Belgen en Hollanders. Ook wandkleden en muziekinstrumenten van Paganini.

Dat is dus echt leuk. Tenslotte bezochten we Palazzolo Rossi en daar hadden de Bijbelse taferelen weer de overhand, dus waren we er redelijk snel vertrokken.

   

Het was tijd voor koffie en we gingen op zoek naar Ombre Rosse, wat naast restaurant ook biblotheek was.

We gebruikten allerlei kaarten en appjes om het te vinden (een soort geocache) en na goed zoeken kwamen we er. Blij stapten we naar binnen, maar werden weer weggestuurd, want ze hadden pauze….

Gelukkig is er geen tekort aan barretjes en cafés in Genua en genoten we weer van lekkere cappuccino. Met enigszins vermoeide benen liepen we terug naar onze kamer om uit te rusten.

Straks gaan we eten in een restaurantje wat we vanmorgen al gezien hebben, vlak bij deze twee mooie torens in de oude stad. Dat wordt vast weer de moeite waard

 

Op zoek naar Portofino

 Woensdag 20 februari 2019

We zouden om 8 uur bij het theater zijn en aten van te voren nog wat in een restaurantje uit m’n boekje. Het was half 7 dus we zaten alleen. Normale mensen eten hier pas vanaf 8 uur. Maar dat was geen probleem. Het feit dat de huiswijn op was, was lastiger. We moesten daarom een hele fles nemen. Poeh, dat was even doordrinken.

Keurig op tijd waren we in het theater en toen pas viel bij mij het kwartje. We gingen niet naar een concert, maar naar een heuse opera.

Dat werd een flinke zit van 3,5 uur en vanwege die fles wijn vielen bij het eerste bedrijf mijn ogen al dicht. Het was ook heel warm in de zaal, die rekening had gehouden met avondjurken, maar niet met lange broeken en jasjes. Gelukkig maakte Jakob me op tijd wakker en heb ik het meeste meegemaakt. Intussen hadden we op internet het verhaal opgezocht en dat hielp, want met Italiaans kunnen we echt niks. Er werd prachtig gezongen en het orkest was geweldig, maar het zal weer even duren voor we ons laten verleiden tot een opera.

   

Vanmorgen scheen de zon uitbundig en de lucht was blauw, dus een mooie dag om naar Portofino te gaan, wat ongeveer 35 km naar het oosten aan de kust ligt. Daar is ook een haven, dus handig om te bekijken.

Met de metro en de trein kwamen we rond 11 uur aan in Santa Margherita Ligure en moesten verder met de bus. Ons boekje gaf aan dat Santa M de moeite waard was en dat vonden wij ook. Er hing een ontspannen sfeer en er waren mooie dingen te zien. De  chandlery (scheepswinkel) zag er goed uit en Jakob kocht er alvast het Italiaanse gastenvlaggetje. Beter te vroeg dan te laat!!

We gingen op zoek naar Villa Durazzo, waar mooie tuinen waren en een interessant huis. Het was een flinke tippel omhoog, maar dat is goed voor onze conditie. Het huis was van buiten mooi, maar vanbinnen erg kaal.

De kapel die er naast stond was overmatig versierd met van alles en nog wat. De tuin was geweldig, met hele bijzondere bomen en prachtige camelia’s.

   

         

Het werd tijd om door te gaan naar Portofino. Dat kon met een bus. Die deed er extra lang over (het was maar 5 km) omdat er een stuk van de weg onbegaanbaar was. We moesten halverwege uitstappen, een stuk lopen en toen weer verder.

Portofino zag er in eerste instantie erg leuk uit, maar het had geen sfeer, behalve de toeristische uitstraling.

Een soort Volendam dus… We vonden een groot terras en aten wat voor ongehoorde prijzen.

En natuurlijk zijn de foto’s mooi, maar ik denk niet dat we hier met Jonas terugkomen.

De bus terug naar de trein zou pas tegen zessen gaan, maar gelukkig voer er een boot terug rond 3 uur. Dat was eigenlijk extra leuk.

 

We zijn weer terug op onze heerlijke kamer met uitzicht op Neptunus, genieten van een glaasje wijn en zitten met de benen omhoog. Het was weer een mooie dag!

Marina Porto Antico

Dinsdag 19 februari 2019 

Gelukt! We hebben een haven gevonden waar we volgend jaar kunnen liggen. En ja, hoe moeilijk was dat nou? Achter het galjoen met Neptunus, recht tegenover ons huis, ligt de marina Porto Antico.

We liepen daar vanmorgen als eerste naar toe met het idee dat het vast te duur zou zijn, of alleen bedoeld voor lokale zeilers.

  

Maar nee hoor, we werden allervriendelijkst ontvangen door de dame van het havenkantoor, die ons alles vertelde wat we weten wilden. We mochten de steigers bekijken en de sanitaire afdeling, waar sinds kort ook een wasmachine staat. Prachtig allemaal en niet langer dan een kwartier varen van de pier waar onze Jonas wordt gelost. En de prijs per nacht viel ook mee! We zijn dus niet voor niks naar Genua gevlogen.

    

Vanmiddag zijn we met de navibus langs de pieren voor de cargoschepen gevaren, dus ook dat hebben we gezien. Echt fijn!

We kunnen nu dus echt vakantie vieren. Daar waren we al mee begonnen hoor. Gisteravond gingen we eten in een klein eethuisje achter ons huis en dat was echt lekker. De spaghetti smaakte zo goed! Sorry Mike, maar we moesten wel denken aan het prutje dat jij in Hoorn op je bord kreeg…..

Vanmorgen na ons bezoek aan de haven gingen we de oude stad weer in. Jakob speelde weer een poosje op het orgel in de Pietro kerk en dat was alweer leuk.

      

Wat een heerlijk cappuccino hebben ze hier toch en de focaccio tussen de middag was ook weer zo lekker. Dat belooft wat voor als we volgend jaar hier met de boot liggen. We kwamen bij een lift die ons naar de bovenstad bracht en hadden een prachtig uitzicht over de haven (foto onderaan blog). Er was ook een trap, maar die vermijd ik even want de knieën werken al hard genoeg. Via de museumbuurt liepen we naar het Piazza de Ferrari.

We kochten kaartjes voor een concert van Verdi vanavond in het Teatro Carlo Felice. Niet dat we zulke Verdi fans zijn, maar dat stond op het programma. We zijn benieuwd. Wordt vast de moeite waard.