De week vliegt om

Wat gaat het toch snel die tijd. Zeker omdat ik alles lekker langzaam doe. Maar er gebeurt ook wel wat hier in de tropen hoor.

Afgelopen dinsdagochtend heb ik Gijs de rigger opgehaald met de dinghy. Hij heeft de verstevigingsplaatjes op de mast gemonteerd. Ik had in Suriname gezien dat een bout die dwars door de mast loopt en het vastmaakpunt is voor de twee zijstage (het onderwant) aan stuurboordzijde een beetje had ingevreten in de mastwand. Dus het gat waar hij in zit had ruimte gekregen.

Door nu een plaatje over dat gat te maken en die goed vast te maken met popnagels wordt d’r bout weer strak vastgehouden. Ook maar meteen aan de andere kant eenzelfde plaatje laten zetten. Die plaatjes had ik bij mijn laatste bezoek aan NL in Monnickendam laten maken bij de firma Slot. Die zijn super handig en bekwaam.

verstevigingsplaatjes

verstevigingsplaatjes

Maar…. Toen wist ik de ronding van het profiel van de mast niet: dus vlakke en geboorde plaatjes meegenomen. Hier op t Spaanse water een mal van de ronding gemaakt van een dekseltje van een houten sigarenkistje. Daarmee met plaatjes naar Westec de specialisten in rvs hier op het Roland. ( hebben we de davit ook laten maken tot volle tevredenheid).

Ik dacht dat doen ze op de rollenbank, maar nee daarvoor waren de plaatjes te klein. ‘We doen het op de kantbank’. Oeps die kan toch alleen maar haaks omzetten? Nee hoor steeds klein beetje en dan weer verzetten richeltje voor richeltje. OK….. Ben benieuwd.

Toen ik de plaatjes kwam halen waren ze precies in vorm en zo ontzettend mooi gebogen. WoW.

En toen Gijs ze ging monteren kleefden ze als het ware tegen de mastwand. Zo perfect hadden ze ze gebogen. Oh ja Gijs had er ook pasta tussen gedaan tegen de elektrolyse werking tussen aluminium en rvs. Dus kleven deden ze sowieso. Ik durf met deze mast nu wel weer een grote tocht te maken. Voelt extra veilig.

Woensdag met René en Birgit naar de synagoge in Willemstad geweest. We kregen een rondleiding van Johan die ik ken van de Fortkerk. Hij is officieel gids en weet er ook alles van. Ik was nog nooit in een synagoge geweest. En dit is de oudste, nog in gebruik zijnde synagoge in de carieb en ver daar buiten. De mannen moeten een keppeltje op. Dus zo gingen René en ik op de foto. We staan er devoot bij maar dat was meer om te laten zien dat we wat op ons hoofd hadden.

In synagoge Willemstad

Mooi was het verhaal over het zand op de vloer. Dat herinnert de joden aan de tocht door d’r woestijn. En zo werden er nog vele details toegelicht.

Wat zijn die perkamenten rollen ook bijzonder. En zeker als die gerestaureerd worden. Als er tekst is beschadigd dan wordt een stukje oude inkt weggekrast door een daartoe bevoegd persoon en die heeft super oude inkt waarmee hij de tekst herstelt. Behalve als de tekst het woord God betekent. Dan mag er niks van de tekst afgekrabd worden. Alleen maar inkt toevoegen. Je mag van God dus niks afhalen je mag Hem wel groter maken. Mooi om daar foto’s van te zien.

Donderdag werd gestaakt op het eiland. Iedereen zo’n beetje. Zelfs de scholen waren dicht. Beetje logisch want grote delen van het eiland kregen ook geen stroom. De stoplichten deden t niet, winkels dichtgezet geen stroom betekent geen verlichting geen koeling geen kassa…. Grote schadepost waarschijnlijk.

Toen ik naar de kerk reed om te gaan orgelspelen hoopte ik dat daar wel stroom zou zijn. Kans was groot want de kerk is onderdeel van het fort waar een deel van de regering zit!! En ja er was stroom. Het kerkelijk bureau was wel gesloten. Maar ik heb een sleutel.

Dat is ook een verhaal…..

Afgelopen maandag heb ik René en Birgit meegenomen naar punda zodat zij konden gaan vragen of de ambassade van de USA ook een visum zou kunnen maken. Dus hen afgezet en daarna door naar de kerk. Die was nog op slot. Maar gelukkig/ ik heb de sleutels gekregen.

Ik naar binnen en dan moet aan de binnenkant de knip er op. Ik spelen en opeens hoor ik gebonk. Oh jee. Kan iemand niet naar binnen?? Ik ben via de achterdeur gegaan.

Om een lang verhaal kort te maken: de deur waarop ik de knip had gedaan is de enige toegangs deur die van buiten af open kan. De kosteres heeft een uur lang geklopt, gebeld naar mensen of die misschien mijn telefoonnummer hebben en tenslotte aan een bouwvakker die hier in fort azn t werk zijn gevraagd om hard nog harder op de deur te bonken. Dat heb ik gehoord.

Dus sorry, sorry, ik wist niet dat, excuus, etc.

Orgel in Fortkerk

Orgel in Fortkerk

Ik weer verder spelen, beetje lang kennelijk ( ik vergeet als ik speel vaak de tijd) dus om half drie hou ik het voor gezien. Hoor ik vandaag op t kerkelijk bureau dat de kosteres zwaar migraine had en dat ze het wel erg lang vond duren. Hoewel ik zachtjes speel waar ze overigen blij mee is, zeker als ze een rondleiding geeft want daarvoor is ze elke dag in de kerk..

Ja alles/iedereen heeft zo zijn gebruiksaanwijzing, maar t staat er vaak niet op.

Vanmorgen kreeg ik mailtje of ik de voor xondag ingeroosterde organist zou willen vervangen. Leuk, Finn,dus vanmorgen nog uurtje de liedjes geoefend. Uurtje maar. Daar kan kosteres goed mee leven. T is weer goed tussen ons gelukkig.

Morgen wordt onze lege groene gasfles gevuld. Onze NL flessen hebben geen ontluchting. De bbq flessen hier wel. Dus willen ze onze flessen niet vullen.

Daar hebben we het volgende op gevonden: Een paar van de zeilboten hebben hier een bbq fles gekocht. Er zijn er nu drie. Die laten we hier professioneel vullen. Dan gaan onze lege en de gevulde bbq flessen naar sy Hagar waar ze een hogedruk koppelslang hebben gemaakt met aan ene kant ons type aansluiting en aan de andere kant de bbq fles type aansluiting. De bbq fles op de kop boven onze lege fles en dan stroomt het vloeibare gas van boven naar beneden. Duurt even maar dan heb je ook wat.

Ik doe 1 fles van ons want in Colombia kunnen ze onze flessen weer gewoon vullen. Het verhaal hier gaat dat ze daar alles kunnen en willen vullen met gas, zelfs als je het in een boodschappentas van AH wilt hebben….

Oh ja, gisteravond was ‘de Pier’ speciaal voor de zeilers open ondanks dat ze geen stroom hadden. We eten daar allemaal op de donderdagavond een heerlijk zeilersmaal tegen een heel schappelijke prijs. Gelukkig had ik cash bij me want pinnen kon niet vanwege de stroom. En gelukkig was het bier ook nog lekker koud.

Zo je leest: een week gaat hier snel!

3 gedachten over “De week vliegt om

  1. Karin & Frans Dols

    Hoi Jakob,

    Vanaf a.s. woensdag zijn we weer op Curacao. We willen je uiteraard ontmoeten
    Neem je even contact met ons op .
    Tel 7377384 of 6654240

    Karin & Frans Dols

Reacties zijn gesloten.