Niet naar Vietnam……..

Donderdag 15 februari 2024, Soesterberg

Een aantal lezers van ons blog is het opgevallen dat er geen berichtje over Vietnam is verschenen. Tja, soms gaan de dingen in het leven anders dan gepland. Zo ook bij ons.

Zo begon het:

We besluiten om een nachtje in Santiago de Compostela te slapen voordat we op 17 januari om half 10 naar Nederland vliegen. Ons vliegtuig naar Nederland vertrekt van de luchthaven aldaar. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om de stad nog een keer te bekijken en we hoeven dan niet ontzettend vroeg  onze boot in A Coruña te verlaten. 

We vinden een hotel vlak bij het treinstation in Santiago de Compostela en hebben genoeg tijd om op ons gemak naar het centrum van de stad lopen. Het regent een beetje, maar dat deert ons niet. Na een minuut of 20 staan we op het plein voor de beroemde Kathedraal, waar alle vermoeide wandelaars zich laten zegenen. Onze wandeling was te kort en we kijken op ons gemak rond zonder de geur van de wierook.

De vlucht naar Amsterdam verloopt prima en we komen halverwege de woensdag aan. Met de trein en de bus zijn we na ruim een uur in Soesterberg. Het is  heerlijk om ons appartement in een uitnodigende staat aan te treffen. Het is koud in Nederland en we zien sneeuwresten.  De verwarming gaat aan, we doen wat boodschappen en genieten van boerenkool stamppot bij de buren.

De volgende dag gaan we met het OV naar het OLVG in Amsterdam voor een controle van Jakobs hartstatus. De cardioloog luistert goed naar de klachten en stelt de juiste diagnose. Vijf dagen later krijgt Jakob een nieuwe stent erbij. Wat een snelle actie.

De reis naar Vietnam wordt daarom geannuleerd en gelukkig krijgen we bijna het hele bedrag dat we hebben betaald terug.

Drie dagen later heeft de griep Jakob te pakken. Daar worden we niet blij van, maar het is niet anders. Hij ziekt netjes vijf dagen uit en voelt zich goed genoeg om ons vervangende uitstapje naar Zuid-Limburg te ondernemen.

We krijgen een auto mee van de garage waar we een andere auto willen kopen. Die rijdt lekker en we komen donderdagmiddag aan bij kasteel Ter Worm bij Heerlen.

Uiteindelijk hebben we wat te vieren en dan is zo’n kasteel een goeie optie.

  We blijven er drie dagen en twee nachten. Lang genoeg om te wennen aan de luxe en het uitmuntende eten.

We bezoeken Jakobs nicht en haar man in Schimmert. Het zijn bijzondere, veelzijdige en hartelijke mensen die op een fantastische locatie wonen. Leuk om ze te leren kennen.

We vervolgen onze tocht en gaan naar Maastricht, waar we overnachten in het NH-hotel. Een stuk minder romantisch, maar heel comfortabel en met uitstekende busverbindingen naar het centrum. De stadswandeling is een eyeopener. Wat een geweldig historisch centrum!

         We eindigen op het Vrijthof en genieten van een drankje en een hapje. Die avond bezoeken we het theater aan het Vrijthof en genieten van de bijzondere show van Herman van Veen. Hij is net zo oud als wij, maar danst, vertelt, zingt en acteert als een veel jongere man. Om jaloers op te worden!

 De laatste dag van ons uitje breekt aan en na een heerlijk ontbijt rijden we naar het beginpunt van onze ‘Reis en Spijs’ tocht in Wessem. De reis is een wandeling met drie stops, waar we van spijs voorzien worden. We krijgen een voorgerecht bij het Veerhuis in Wessem, een hoofdgerecht bij de Boschmolenplas en koffie toe in Thorn.

De wandeling is 12 kilometer en is een beetje te veel voor de herstellende Jakob. We smokkelen een beetje en rijden sommige stukken met de auto, parkeren die dan op ruime afstand van de volgende Spijs-plek en melden ons voor het volgende gerecht. Het concept bevalt ons prima en we gaan dit zeker nog een keer doen op een andere plek.

Rond 4 uur in de middag rijden we voldaan naar huis. We hebben veel gezien, een beetje gewandeld en zijn bijgekomen van alle spanningen rondom de verandering van onze plannen. De auto is goed bevallen, dus die hebben we maar gekocht.

Ja en wat nu? We doen een beetje rustig aan, gaan op bezoek bij vrienden en familie. Jakobs vriend Peter met zijn vrouw Marjan komen op bezoek en we bespreken onze zeiltocht naar Ierland. Die timing en de route van de tocht beginnen steeds vastere vormen aan te nemen.

We willen in mei de Golf van Biskaje oversteken; afhankelijk van het weer doen we dat in één keer naar Ierland of in stapjes via Brest in Frankrijk en Penzance in Engeland. De weken voor onze oversteek gaan we de noordkust van Spanje bezeilen om de mooie ria’s en stadjes daar te bekijken. Aantrekkelijke plannen dus! Half maart laten we Nederland achter ons om Jonas weer in zeilvaardige staat te brengen. Het zeilersleven begint alweer te kriebelen.

Het blijkt dus, dat het veranderen van plannen even wat omdenken vereist, maar dat we gewoon verder kunnen gaan waar we in Spanje gebleven waren. En…. het voorjaar komt er echt aan!

Dit bericht werd geplaatst in Nederland op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

2 gedachten over “Niet naar Vietnam……..

 1. Jan Zetzema

  Wow, da’s wel even anders. Maar wat goed dat jullie er op tijd bij waren!!
  Geniet nog even lekker van jullie landleven.
  Volgende week – is het plan , maar ben nu nog geveld door een griepje- met een buurman 4 dagen naar Santiago de Compostela, waar hij een wijngaard heeft: er moet gesnoeid worden.
  Hartelijke groeten uit Monnickendam , Jakob all the best !!☀️ (en natuurlijk ook voor jou Hanny!!)

 2. Jessica

  Oei, ja, da’s toch even schrikken.
  Goed herstel en succes met de nieuwe plannen! (en de nieuwe auto (-;) 2024 is blijkbaar een goed jaar om er eentje te kopen… deden wij ook net.

Reacties zijn gesloten.