Nieuw Zeeland – Via Marton naar Rotorua, alweer iets nieuws

Woensdag 17 januari 2017

Sinds 3 dagen zijn we op het Noordereiland en het is hier echt heel anders dan op het Zuidereiland. Dat begint al met de wegen. In plaats van bochtig, smal, 2-baans stijgend en dalend, zijn hier de wegen veel breder, soms 4-baans en zijn er nauwelijks bochten. Dat heeft te maken met het landschap, wat hier geen echte bergen heeft, maar conische heuvels en vlakke velden.

We zagen 1 berg in de verte, met sneeuw op de top, maar verder is het autorijden hier compleet anders. We leggen veel makkelijker de geplande afstanden af. Verder is de natuur minder indrukwekkend of verrassend. Sommige stukken zijn bijna een beetje saai.

Met uitzondering van vandaag. Het rijden ging wel weer snel, maar we moesten naar Auckland en dwars door de stad over hele drukke volle wegen. Er wonen hier ook veel meer mensen. Het meest enge vond ik dat grote opleggers en vrachtwagens met aanhanger met een snelheid van meer dan 100 km langs je heen denderen, terwijl het loeidruk is. Ik was dus eigenlijk voor de eerste keer echt moe en een beetje bibberig toen we aankwamen bij ons B&B ten noorden van Auckland.

Maar op deze manier lukt het aardig om redelijk snel naar het noorden van het Noordereiland te gaan, waar de natuur veel mooier is dan in het zuiden. Ondanks het wennen aan een andere omgeving, hebben we wel weer hele leuke dingen meegemaakt.

Zondag reden we langs de westkust, die hele mooie plekjes heeft. We kwamen ook een Hollandse molen tegen en een sjoelbak en broodjes kroket en toen hadden we toch wel even zo’n momentje…..

We kwamen aan in Marton, waar we in een heel mooi huis overnachtten met de naam Pukepapa Lodge. Er woonde een mevrouw, die in dat dorp was gaan wonen omdat haar dochter met vriend daar naar toe gegaan was.

Het dorp zelf is niet veel meer, omdat de nieuwe wet over aardbevingbeveiliging strenge eisen stelt aan huizen en winkels. Dat gaat gepaard met hoge kosten, dus trekken mensen weg. Doodzonde van zo’n dorp. Maar zij had een prachtig huis, waarschijnlijk voor weinig!

De dag erna openden de poorten van Rotorua zich voor ons. we hadden een goedkoop hotelletje, maar dat bleek toch wel heel handig te zijn, want naast ons was de “Living Maori Village”, een oorspronkelijk Maori dorp, wat nog gewoon functioneert. En het bijzondere was, dat het gebouwd was op en tussen warme bronnen en geisers. Zo slim, want je kookt in de grond, warme baden zijn er altijd en over de verwarming van je huis hoef je ook niet in te zitten.            

We kregen daar een leuke rondleiding en er werd voor ons gedanst op een spontane vrolijke manier. Nog niet echt zo als in Polynesië, maar het was heel vermakelijk. We maakten nog een wandeling tussen al de warme plekken en bubbelende modderpoelen door en waanden ons op een andere planeet.

 

Aan het eind van de middag wilden we nog een stukje langs het meer lopen omdat daar ook nog bronnen waren en plots kwamen we in een prachtig park, de Government Gardens. Er staat een heel groot mooi gebouw, dat het Art Museum is/was, maar de deuren moesten dicht omdat het niet voldoet aan de nieuwe wet voor aardbevingspreventie. Niet te geloven. Voorzichtig zijn is goed, maar je kan ook doorschieten!

   

Tot slot zagen we nog een bord van Happy Hour staan bij een heel chique hotel, dus we gingen naar binnen. Bij de receptie voeg de gerant wat er van onze dienst was. Ik zei, “we komen voor het happy hour”. Dat vond hij erg vermakelijk, want meestal kwamen mensen een kamer boeken. Nou wij niet. We gingen in heerlijke luxe stoelen zitten en lieten ons (goedkope) drankje lekker smaken.

Vandaag zijn we dus in Auckland aangekomen. Nog niet om de stad te bekijken, maar alleen op doorreis naar het noorden. Het weer is niet erg lekker. Gister al de hele dag miezerig en vandaag kwam daar nog eens hele harde wind bij. Niet echt zomer dus. We liepen naar de West Park Marina, die vlak bij ons B&B is. Wat een trieste grijze bedoening. Er lagen wel veel boten in de haven en de sfeer was er goed, dus we bleven er eten. Dat smaakte prima!

Morgen gaan we verder naar Whangarei, een plek waar veel zeilers een poos blijven, of om hun boot een poosje achterlaten. Daar blijven we vier dagen en hopen er lekker te wandelen en weer bootjes te kijken. De natuur moet daar erg mooi zijn.

Dit bericht werd geplaatst in Nieuw Zeeland op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

1 gedachte op “Nieuw Zeeland – Via Marton naar Rotorua, alweer iets nieuws

  1. Ria

    Wat een geweldige ervaringen hebben jullie weer. De bronnen en het koken in de aarde zagen wij ook op een van de eilanden van de Azoren (Terceira). We hebben ook een beetje mee mogen proeven. Erg leuk en indrukwekkend al dat gebubbel en geborrel.

Reacties zijn gesloten.