We klussen bijna elke dag

Maandag 8 april 2019

Na bijna 3 weken hier in Vuda Point Marina te bivakkeren, zouden alle klussen toch wel zo ongeveer klaar moeten zijn, zou je denken. Maar dat is niet zo! Wat doen ze dan toch allemaal op dat schip? Als er geen gat in je romp zit en de masten zitten vast, dan kan je toch gewoon gaan varen?

Tja, was het maar zo simpel. Bij een modern polyester schip ben je inderdaad vast veel sneller klaar met onderhoud dan wij, maar bij zo’n klassiek dame als Jonas met zijn/haar 38 jaren ligt dat iets anders.

Behalve de romp is verder alles van hout en daar moet je zuinig mee omgaan. Dus het dakje boven het bedieningspaneel, waar teak op ligt moest worden geschuurd en 3 keer in de lak gezet. Het zelfde geld voor de opbouw, die werd geschuurd en 2 keer in de lak gezet. Dat neemt dus al gauw 7 werkdagen.

Het raampje in de achterkajuit werd vervangen.

Dat neemt ook bijna een week, want behalve het pasklaar maken, plamuren, schuren, lakken en monteren, moesten ook de bouten nog op maat gemaakt worden.

In NL hadden we nieuwe ventilatoren gekocht en die werden als eerste geplaatst. Ze doen het geweldig en de timer die erop zit, zorgt ervoor dat we in het begin van de nacht ook nog wat verkoeling hebben.

We hebben natuurlijk nog onze restschade van de blikseminslag bij de boegschroef. Daar is nu de controlebox vervangen, maar er moeten ook nog nieuwe accu’s komen. En dat zijn hele bijzondere. Die blijken ze hier niet te verkopen. Dan ben je eerst wel 4 keer naar zo’n kantoortje geweest, voordat je dat te weten komt. De oplossing is er nog niet, maar die komt er vast wel.

En dan die geweldige lieren die we hebben. Die zijn er allemaal afgeweest, uit elkaar gehaald, schoongemaakt, ingevet en weer gemonteerd. Dat was zeker een week werk.

Gelukkig waren er ook hele snelle klusjes (voor mij dus:-)), zoals de handrail op het dak schuren, het anker afbikken en in de antiroest metaalverf zetten en het RVS ontroesten.

De plafondbedekking in de kajuit begint los te laten. Dat begon al tijdens de oversteek van de Pacific. In de Marquesas kochten we een doosje met stevige gekleurde punaises en die hadden het nu al ruim een jaar goed gedaan. Het doosje is nog lang niet leeg, dus de plafondbedekking werd met deze gekleurde sterretjes bijgewerkt.

En dat is dus weer een voordeel van een houten opbouw, want in staal of polyester kom je nier ver met een punaise.

En soms kom je onverwachte dingen tegen. Jakob was de afvoer van de kuipvloer in het motorruim aan het repareren, want die was vergaan. Heel belangrijk, als je denk aan zo’n grote golf die we soms binnen krijgen. Dan wil je wel dat dat water snel wegloopt; niet in je motorruim, maar naar buiten. En toen vond hij een afgebroken boutje met een moertje. Dat is altijd verdacht. Na lang zoeken, bleek dat van de bevestiging van de wierpot te zijn. En voor je dan de rest van het afgebroken schroefdraad uit de wand hebt gepulkt, ben je wel even zoet.

Afgelopen weken heeft Jakob zich bezig gehouden met de ruitenwisser. Wat moet zo’n ding op een boot zou je denken. Maar stel je voor het moment dat we in Suva, een grote haven, aankwamen met vreselijk weer en grote schepen om je heen. Dan ben je wel blij dat een ruitenwisser je een klein beetje zicht geeft. Hij was dus kapotgegaan in Tahiti en vervangen door een andere motor, waar twee armen op konden, maar die hadden ze daar niet.  

In NL had Jakob een mooi systeem gekocht, wat zou moeten passen en dat deed het natuurlijk niet. Dus moest er van alles gevijld en geschuurd worden om dat passend te krijgen. En als er dan kortsluiting in dat ding ontstaat, wordt je niet vrolijk. Maar er bleek een zekering in het motortje te zitten, dus dat leed was gauw geleden. Op dit moment regent het, dus we konden hem goed uitproberen. Net zoals het nieuwe raampje. Dat sluit ook goed en de lekkage in de achterkajuit lijkt voorbij.

Tijdens de regendagen (tot nu toe iedere zondag en maandag) lezen we reisverslagen van anderen en informatie over de eilanden waar we nog naar toe willen gaan. We hoorden van de Italiaanse bemanning van de Obiwan, dat er een rally is van New Caledonia naar Australia.

Het lijkt ons leuk om daar aan mee te doen. Je krijgt dan veel informatie over zeilen in Australia en allerlei kortingen in havens en service bedrijven.

De hoofdbestemming is Bundaberg, waar ook een feestweek georganiseerd wordt. Als je naar een van de andere havens gaat, gelden ook alle kortingen, maar mis je de feestweek. Daar moeten we dus nog even over nadenken, want we hadden gepland naar Southport te gaan. Dat gaat pas spelen in oktober, dus we hebben nog even tijd.

Gister was er een verkoop van alle spullen uit je boot, die je kwijt wilt. Dat was erg leuk en de beste klanten zijn de lokale mensen. Het kost natuurlijk weinig en er zijn leuke spullen bij.

Ik heb eindelijk mijn hangstoel voor aan de mast weggedaan, want die heb ik sinds de Carieb niet meer gebruikt.

O, er komt net een lawaaiding langs. Een man met een gasmasker op heeft een soort groot pistool bij zich, waarbij hij rook in de gaten onder de boten spuit om het ongedierte te bestrijden. Goed werk!

Wij zijn erg tevreden over ons verblijf hier in de cycloon pit. Het terrein wordt netjes schoon gehouden, het gras wordt 2 keer in de week gemaaid en de enge beestjes wordt het leven onmogelijk gemaakt.

En dan hebben we het nog niet eens over de heerlijke cappuccino, koude biertjes en het lekkere eten.

Dit bericht werd geplaatst in Pacific op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

4 thoughts on “We klussen bijna elke dag

 1. Victoria

  Dear Hanny en Jakob,

  Ik ben ent thuis van een week Malta – een klein maar interessant eiland. Dat jullie kunnen bezoeken vanuit Genua – er zijn prachtige havens in Valtetta – de hoofdstad.
  Straks op naar de tuin en kijken of alle narcissen in bloei staan – groetjes,

  Victoria

 2. Ria van Kleeff

  Leuk hoor om te lezen dan. Ik ben in de tuin bezig. De pergola is met een stormpje omgewaaid. Was gewoon rot aan de poten .
  Alles vliegt de grond uit, hyacintjes, blauwe, witte druifjes, hartjes, tulpen, prunus, appel, en nog veel meer, heerlijk! Voorjaar!

 3. Rob ICE Glastra

  Het klinkt bijna of jullie Peter en mij missen met klussen er is toch wel heel veel te doen met de Jonas en wat ik zo lees zijn dat toch vaak lastige klussen op lastige plekken. Maar als pensionados heb je natuurlijk wel wat meer tijd, alhoewel Jonas moet ook wel op tijd arriveren om het schip te verschepen en moet er dus wel stevig worden door gewerkt. Het plafond met punaises ziet er uit of het een gecapitonneerd plafond is en dat zie je alleen maar in hele chique meubels en wandbekledingen uit de vorige eeuw en ouder. Maar jullie hebben wel weer bergen werk verzet, petje af dus voor jullie.
  Groet,
  McGrayday

 4. Elsa

  Wat leuk om weer te lezen , ik zie al die klussen voor me en vind dat jullie dat nog heel vlot doen !
  Heerlijk om weer in gedachten zo op de werf te zijn en mee te leven met jullie .
  Wij gaan deze week op de kant , antifouling etc … Jaap wil wel cuppercoat ???
  Nu zit er iets op van uit Harlingen wordt gebruikt bij de vissersvloot !
  Jullie waren ineens weer weg , ja zo gaat dat, maar we hebben elkaar regelmatig gezien, dus helemaal goed !
  Nu maar genieten , liefs Jaap en Elsa

Reacties plaatsen niet mogelijk.