Op weg naar Savusavu, dag 2 en 3, Vatia Beach en Violo Point

Vrijdag, 17 mei 2019

De nacht in Saweni Bay was doodstil en lekker donker. We zaten nog een poos te genieten op het achterdek van de mooie avond en de talloze sterren.

De volgende morgen was het vroeg dag. Het was nogal bewolkt met een paar donkere regenwolken, maar dat was geen probleem. Ons doghouse (de vaste overkapping van de kuip), is zo fijn, want je hebt geen last van de wind of de regen, als je er tegen in vaart.

Er was zuidoosten wind voorspeld. Dat zou betekenen dat we konden zeilen tot de volgende bestemming, halverwege het noorden van het eiland. Maar de natuurwetten zijn anders. Wind bij een eiland waait er altijd omheen, dus hij was lekker tegen. Geen zeiltje opgezet dus. Wel hadden we het geluk dat de stroom mee liep, omdat het van laag naar hoog water werd.

Op het kaartje kan je zien hoe het zuider eiland eruit ziet. We zijn vertrokken van het eilandje, links onder Lautoka, vandaar naar de kust en langs het noorden tot aan Ovalau.

Vandaar steken we over naar Savusavu op het noordereiland.

Het was erg leuk om langs de haven van Lautoka te varen, want we waren daar over land al verschillende keren met de bus langs gekomen.

We hadden een mooie rustige tocht en lieten het anker vallen bij Viati Beach, waar een eco resort zou zijn.

Uit de verte leek dat ook zo, maar dichterbij gekomen bleek het helemaal verlaten te zijn, met achterlating van alle gebouwtjes. Het was dus niet de moeite om de dinghy te water te laten en eens te gaan rond kijken.

Het werd daarom een rustige middag aan boord, met veel om ons heen kijken, want het was erg mooi en lekker een boek lezen.

    

Na weer zo’n rustige nacht, maakten we ons op om naar Violo Point te gaan. Zo’n 30 mijl verderop. Er was meer wind voorspeld en dat kwam al snel. De wind waait dan echt loodrecht op de kop, terwijl wij tussen de rifplaten door laveerden.

Het is allemaal goed op de kaart aangegeven. Maar wat heel gek is, is dat je op de kaart al die platen ziet aangegeven, terwijl je, als je om je heen kijkt, alleen maar water ziet.

En daar schuilt natuurlijk net het gevaar.


We bleven netjes op de geplande route varen en na een paar toch wel spannende stukken, kwamen we om 2 uur aan bij Violo Point.

We liggen in een soort baai met een beetje beschutting bij een resort, wat eerst een backpackers plek was, maar nu is uitgebouwd naar een 4 sterren resort met kamers voor 595 FJD.

Nou, daar gaan wij morgen maar eens kijken. Er is een mooi strandje voor, waar we met de dinghy kunnen landen.

   

De komende dagen komt er een gebied langs met heel veel wind, dus we laten het anker hier lekker een paar dagen in de grond. Wij vermaken ons wel!

   

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

2 thoughts on “Op weg naar Savusavu, dag 2 en 3, Vatia Beach en Violo Point

 1. Ria

  Wind mee is wind tegen als je de andere kant op wil.

  — Hero (personage uit All Stars, gespeeld door Antonie Kamerling)

  Leuke spreuk!

 2. Rob

  Wat een prachtig gebied zitten jullie toch ik heb net even Google Earth Pro bekeken, al die eilandjes en eilanden en bijna overal kun je weer bebouwing van huizen en hutjes zien. Maar wat vooral mooi is dat je ook de dieptes kunt zien door het water heen en wat daar allemaal nog onder ligt.
  Ik ben er van overtuigd dat jullie nog steeds lekker aan het genieten zijn, hou dat maar lekker lang vol.
  Groet,
  McHolidayassistant
  (Blinden en bejaardenhulp op 5 daagse vakantie)

Reacties plaatsen niet mogelijk.