Noumea naar Bundaberg

Zaterdag 2 november 2019

Hoera, we zijn er! Na zes en halve dag, waarin we 845 mijl hebben afgelegd, voeren we de rivier op bij Bundaberg en kregen een mooie plek in de vissershaven. We kwamen om 2 uur lokale tijd aan, dus mooi voor sluitingstijd van de officials.

Het laatste stuk van de tocht voelde als IJsselmeer zeilen. Vlakke zee, stevige wind en een beetje stroom mee, zodat we regelmatig 7 knopen en meer op de klok zagen.

We riepen de VRM op, een soort KNRM, die dan de haven informeert over onze komst. De zeilen gingen naar beneden en de motor werd gestart. Niet dus!!! Brr brr en dat was het! Jakob kreeg vleugels en werkte in 2 minuten het hele lijstje: “wat te doen bij motorpech” af en het bleek een luchtbel in de brandstofleiding te zijn. Hehe, gelukkig, we waren juist weer zo tevreden over de motor, want hij liep zo mooi de afgelopen 40 uur. Niks aan de hand dus.

We werden tussen twee visserschepen gelegd met hulp van de havenmannen. We mochten niet van boord voor we de inklaringsprocedures hadden gedaan. Al snel kwamen “customs en immigration” aan boord (met van die hele dikke schoenen aan) en alle papieren werden ingevuld. Dat ging heel soepel.

Het was niet zeker of “biosecurity” er nog was, want ze hadden geen schepen meer verwacht. Pech, want dan mochten we het hele weekend niet van boord.

Maar gelukkig kwam er kleine dikke, maar o zo vriendelijke man aan, die met zijn korte beentjes net in de kuip kon klimmen. Na de papierwinkel begon de inspectie. Gewapend met een zaklantaarn werden alle kastjes, bergruimtes, laatjes in ruimtes onder de bank geïnspecteerd. Gelukkig geen termieten en de kakkerlakken hielden zich ook schuil. We zien er nu nog 1 per week, dus de plaag is bijna over, denken we.

Bij alle andere boten die geïnspecteerd werden, kwam er nog een hond aan boord, maar die was al naar huis omdat het vrijdagmiddag was. Dus geen hondenharen aan boord.

En toen was het tijd voor de bubbels met toastjes roquefort! Heerlijk! En wat een bijzonder gevoel om met Jonas van Monnickendam naar Australië gezeild te zijn! We hebben nu ruim 20.000 mijlen gevaren. Echt geweldig!

Al snel kwamen er mensen van de rally langs om te vragen of we naar de bbq kwamen. De marina zorgde voor vlees en zelf moest je de side dishes meebrengen. Wij hadden natuurlijk niks meer, maar dat was niet erg.

Eigenlijk waren we wel aan ons bed toe, maar we gingen toch en het was zo leuk om al die bekende zeilers weer te zien, waar je af en aan al bijna een jaar mee op zeilt. En dat het allemaal gratis was! We hebben nog geen Australisch geld, dus dat kwam goed uit.

Vandaag en morgen gaan we de boot een echte schoonmaakbeurt geven, de was doen, boodschappen doen en uitrusten. Dit wordt dus een heel gewoon (haha) weekend, zoals iedereen in NL dat waarschijnlijk doet.

Het volgende blog heeft weer foto’s, want het internet van de haven is te zwak. Maandag kopen we een simkaartje en kunnen we weer vol het internet op.

Fijn weekend allemaal!

5 gedachten over “Noumea naar Bundaberg

 1. Rob

  Zo rond de 20.000Nm dat is toch wel een prestatie voor 2 van die jeugdige types als jullie.
  Wat een gezellige ontvangst daar in Bundaberg en ook nog eens zonder Aussie$$$$ aan land komen en lekker en gezellig naar de BBQ, maar na zo’n lange track heb je vast wel trek in een lekkere maaltijd.
  De ontvangst door de overheid was kennelijk ook een makkie er is ook zo’n tv serie waar mensen aankomen ophef vliegveld in Sydney maar dat gaat er soms heel heftig aan toe als je wat voedsel bij je hebt.
  Ik hoef niet te zeggen “blijf genieten” want zo te lezen is dat al gelukt.
  Groet.
  McCloudyday

 2. Jessica

  Ongelooflijk, dat jullie nu in Australie zijn! Ja, ze zijn daar best streng dat je geen ‘nare dingen’ binnenbrengt. Ik herinner me dat ik met spijt mijn appeltje dat de hele reis uit Belgie overleefd had in de vuilnisbak moest gooien op het vliegeld.
  Gastvrij zijn ze zeker, die Aussies.
  Word weer een fijne ontdekking…maar toch ook een beetje een eindpunt van een paar ongelooflijke jaren?

Reacties zijn gesloten.