Het 3de traject, van Dartmouth naar A Coruna, 487 mijl

Ik stuur dit blog nog een keer, want ik denk dat het niet gelukt is vannacht.

Het 3de traject, van Dartmouth naar A Coruna, 487 mijl

Vrijdag 11 september, 02.00 uur

Het is de tweede nacht dat we op zee zijn. Aan de ene kant lijkt het op te schieten, maar aan de andere kant ook weer niet. We zijn nog niet op de helft. We vinden het alle twee heel lekker om weer onderweg te zijn. We zijn nog niet klaar met onze zeilavonturen. Zo voelt dat.

Woensdagmorgen on 8 uur vertrokken we uit Darthaven Marina en voeren naar de tankboot, die midden op de rivier ligt. We namen zoveel mogelijk diesel aan boord, want er zou weinig wind zijn tijdens de overtocht, en je kan er maar klaar voor zijn!

Zodra we de riviermond uit waren, zetten we de zeilen. Er stond een lekker windje uit het westen, 3-5 bft. Hier doen wij het voor! Het was bewolkt, maar droog en dat zou zo blijven. Op een paar motor uurtjes na in de ochtend, kon er de hele dag gezeild worden. Jonas had er zin in. We volgden ons wachtschema en dat is altijd even wennen. Op commando slapen lukt niet altijd. Om een uur of 3 kwam de zon door. Dat was lekker. We speelden wat met de zeilen en deden verder niet veel. We aten heel lekker, courgettesoep en kipkerrie salade. Dat was een goed begin van het eetfeest aan boord. Als je zo de hele dag wat rondlummelt aan boord, is het avondeten toch echt een hoogtepuntje.

Tijdens Jakobs wacht tussen 8 en 12 uur ‘s avonds, begon het flink door te waaien en was het redelijk onrustig in de slaapkooi. Gelukkig werd het wat rustiger tijdens de nacht.

Er is een constante stroom van verkeer. We voeren net buiten de shipping lane bij Brest om en dan zie je de schepen mooi in hun lanen varen, maar over het algemeen zitten we er midden tussen. Een beetje dubbel gevoel. Je bent hier niet alleen, maar je moet wel steeds opletten.

Gisternacht was het vreeslijk koud. We deden alle kleren aan die maar over elkaar heen pasten, beginnend met thermisch ondergoed. Nou, dat was al heel wat jaartjes geleden dan we dat nodig hadden. Tenslotte gingen we maar binnen zitten tijdens de wacht en gingen iedere 20 minuutjes een rondje buiten maken. Deze nacht is het minder koud. We zijn al wat zuidelijker en het is waarschijnlijk ook beter te doen omdat er minder wind is.

Vanmorgen rond 10 uur was de wind op en nu staat de motor al 14 uur te draaien. Je went aan het geluid, maar hoopt dat het straks weer voorbij is. We hebben steeds dolfijnen om de boot en dat blijft leuk. Sommigen maken van die leuke pirouettes in de lucht en dat blijft lastig om die op een foto vast te leggen. We hadden verder een rustige dag, bijna een beetje saai. Een van de lazy jacks (touwtjes die ervoor zorgen dat je zeil bij de mast blijft tijdens het strijken) was los gegaan van de mast. Dat werd het eerste klusje voor de schipper en hij deed het geweldig! Gelukkig werd het tijd voor het avondeten. Dit keer aardappels en bloemkool met een bal, gewoon Hollands!

We hebben intussen 220 nM afgelegd, waarvan 132nM tijdens het eerste etmaal. We verwachten zondagmorgen aan te komen.

6 gedachten over “Het 3de traject, van Dartmouth naar A Coruna, 487 mijl

 1. Elsa Vermeer

  Fijn te horen dat het allemaal goed gaat en voelt!
  We konden jullie op marine traffic niet meer volgen geen bereik stond er .
  Nu krijgen jullie noordelijke wind ?
  Hele goede vaart en behouden aankomst .
  Lieve groet Jaap en Elsa

 2. Ria van Kleeff

  Het blijft toch altijd een crîme daar. Wat heerlijk hè, dolfijnen. Het zijn ook een beetje jullie begeleiders. Hebben jullie ook een bultkop gezien? Die schijnen nu in het Kanaal te zwemmen. Van de week is er in de Westerschelde één aangevaren, dood. Geen bultrug dus, maar een bultkop.
  Morgen lekker zingen! Ik stuur op e-mail het concert uit de Havenkerk van Arjen gisteren. Totaal ander geluid, veel zangeriger! Doei!

 3. Robert

  Zaterdag 1800, borreltijd. Mooi een moment om te checken waar de Jonas uithangt. Niet te geloven, dat schiet op! Ik schat in iets van 65 mijl nog met een leuk wind je. Breakfast in A Coruna als dit zo door gaat.

  Well done!
  Robert

 4. Jessica

  Zo te horen zijn jullie nog niet toe aan een ‘overstap’ naar motorboot… Ja, die kou en het vocht is wel vreselijk ’s nachts denk is, is toch ook al september. Maar jullie zijn er inmiddels al!? Lekker bijslapen…?

Reacties zijn gesloten.