Nieuwjaar in Vilamoura

Vrijdag 1 januari 2021

Het nieuwe jaar is stilletjes begonnen! Het is rustig in de haven. En wat zou het gaan brengen? Op oudejaarsavond blikten we terug met bubbels en oliebollen in de hand. Het was een bijzonder jaar geweest. Ondanks de Corona hadden wij toch heel veel mooie dingen meegemaakt.

Nu overwinteren we in Portugal, niet helemaal volgens plan, maar het bevalt prima. De Kerst was rustig, zoals waarschijnlijk bij iedereen. We aten op kerstavond  ‘Carvery’ bij de Irish Pub hier op de haven en bleven 1ste Kerstdag lekker aan boord. Er lag een puzzel op de ontbijttafel en dan ben je wel een poosje zoet.

Tweede Kerstdag bestaat hier niet, dus huurden we een auto om een tripje door de omgeving te maken. De tassen werden ingepakt en daar gingen we. Eerst naar Castro Marim, dat was bij het vorige tripje van het lijstje gevallen. Wat een leuke plek is dat.

  De meegenomen broodjes werden op de kasteelmuur genuttigd, waarna we over de hobbelige stenen naar het kasteel klommen. Dat ging net open.  De lucht was blauw en er was verder niemand. Er konden dus mooie plaatjes geschoten worden.

 

  Ons logeeradres lag een beetje buiten het stadje. Het was een oude olijfboerderij die was omgebouwd tot een eco gastenverblijf met de naam Companhia das Culturas.

Eén van de schuren was omgebouwd tot huiskamer, met een heerlijk houtvuur. De oude olijfpers had daar zijn plekje mogen houden. Een andere schuur was een yogaruimte en de derde schuur had de eet- en slaapvertrekken. Het zag er prachtig uit.

  De boerderij lag op een stuk grond van 40 hectare, waar je vrij kon wandelen tussen de fruitbomen en de schapen. In de huiskamer dronken we een biertje voor het eten.

 

Eten konden we niet ter plaatse, we werden geboekt bij een restaurant in het dorp.

Dat was feest. Heerlijk garnalen in de olie vooraf en prachtige visschotels als hoofdgerecht.

De wijn was zo lekker dat we gaan proberen of die ook gewoon in de winkel te koop is. Dat scheelt vast in prijs.

Na het eco ontbijt met onder andere wilde aspergepunten…. maakten we onze bezichtiging van Castro Marim af. Weer veel leuke plaatjes.

   

Het programma van de volgende 2 dagen liep anders dan gepland waardoor we een tussenstop op Jonas maakten. Altijd goed!

Lagos stond op het lijstje. Dat hadden we al zeilend overgeslagen en wilden er toch even kijken. Met onze mooie zwarte Fiat Tipo met brede banden reden we daar moeiteloos heen.

Het was er erg stil, dus ruimte genoeg voor een leuke wandeling via de rustieke straatjes in de stad naar de boulevard en de pieren. En alweer leuke plaatjes!

        Lest best, zeggen ze. En dat was ook zo. Monchique was de laatste plek die we wilden bekijken. Algarve-gangers kennen deze omgeving vast wel. Bij Portimao reden we naar het noorden de bergen in. Wat een schoonheid. Ineens zagen we heel veel ooievaars. Die hadden in een dorpje alle elektriciteitspalen geclaimd en keken vanaf grote hoogte op ons neer. Nog nooit zoveel van die vogels bij elkaar gezien.

Alweer hadden we een bijzondere overnachtingsplek. Dit was een gewoon klein boerderijtje op een helling, dat verbouwd was door een timmerman en zijn vrouw. Daarbij lag een mooie sinaasappel boomgaard.

Het was bijna niet te vinden, maar gelukkig zagen we een bordje met de naam erop, Quinta do Tempo. Via een onverharde weg kwamen we er. De eigenaar stond ons op te wachten en zei dat we net zo veel sinaasappels uit de boomgaard mochten plukken als we wilden. Geweldig! En ze waren heerlijk zoet.

Het was de bedoeling om een wandeling te gaan maken bij Mt. Foie, maar de weg daar naar toe was zo smal en kronkelig, dat we halverwege maar stopten bij een uitzichtpunt en omkeerden naar het dorp Monchique.

Dat lag heel mooi in het dal en natuurlijk maakten we weer mooie foto’s. Het is zo heerlijk dat het hier zo licht en zonnig is overdag.

 

Op weg terug naar  Jonas konden we het niet laten om nog even in Silves te stoppen. Ook weer zo’n mooi plekje in de buurt van Portimao. Er was natuurlijk weer een kasteel en een mooi pleintje om koffie te drinken.

 

Intussen was het oudejaarsdag geworden en er moesten nog oliebollen gebakken worden. Via de supermarkt reden we terug naar de boot. Terwijl ik het beslag maakte, leverde Jakob de auto in.

En tegen vijven smulden we van de goed gelukte bollen. De bubbels stonden koud en we konden niet wachten tot middernacht. Dus knalde de kurk iets te vroeg.

 

Traditiegetrouw deden we een spelletje. Op bijzondere dagen vindt Jakob dat bijna leuk.

We keken naar Youp en hoorden het vuurwerk hier verder op. Het was niet veel bijzonders, maar het vuurwerk in Sydney vorig jaar was wel genoeg voor 2 jaarwisselingen.

En nu is het dus 2021. Een nieuw jaar. Tijd voor goede voornemens. De eerste is altijd de kilo’s kwijt raken die er met de feestdagen aangekomen zijn. En de tweede heeft altijd te maken met zeilplannen voor het nieuwe jaar. De route richting Spanje hebben we al uitgezocht en als het mee zit vertrekken we hier op 1 februari. Best al snel dus. We zijn benieuwd wat we weer allemaal gaan meemaken.

Blijf gezond!

 

Dit bericht werd geplaatst in Portugal op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

8 gedachten over “Nieuwjaar in Vilamoura

 1. Renger Afman

  Jakob en Hanny alle goeds voor het nieuwe jaar, goede vaart!
  Christine & Renger

 2. Astrid Boonstra

  Beste Hanny en Jakob,
  Vanuit de Meent een gelukkig nieuwjaar gewenst en ook voor jullie: blijf gezond!
  Gr.
  Astrid

 3. Rob

  Geen oud en nieuw in Nederland vieren, daar hebben jullie ondertussen natuurlijk wel ervaring mee.
  Maar toch blijven genieten van alle dagen is natuurlijk ook wel een mooi kunstje.
  Ondanks dat jullie nu tijdelijk in Portugal (mogen) blijven is het toch wel vreemd om Oud en Nieuw te vieren zonder oliebollen.
  Maar alle gekheid op een stokje, volgens mij is er genoeg te zien en te genieten in Portugal.
  Met ons gaat alles goed we blijven gezond en hopen natuurlijk niet besmet te raken met die vervelende covid19.
  In ieder geval wensen we jullie een heel mooi en heel gezond 2021 toe.
  En we treffen elkaar dit jaar vast wel weer een keer.
  Groet,
  McPhoto2021

 4. Joop Thijssen

  ook voor jullie allergoeds gewenst vanuit het barre Nederland en Mook Limburg,Marga en Joop Thijssen (de suriname groep) 2016

 5. Ellen

  Wat zien al die foto’s er toch vrolijk en mooi uit! Zelfs wij kunnen op afstand zo met jullie meegenieten. Heerlijk is dat. Zeker nu het hier donker en fris is. In ieder geval een goede start van het nieuwe jaar!
  Ik wens jullie alle goeds in 2021 en wie weet zien we elkaar tussendoor weer even.
  Liefs
  Ellen

 6. Marja

  De aller beste wensen en een gezond 2021
  voor jullie allebei.Veel plezier in Portugal

 7. Els Boon

  WAt een mooi verhaal weer, Hannie en Jacob! Leuk om te lezen.
  Vanuit Zeeland wens ik jullie veel heil en zegen in het nieuwe jaar!

 8. Jessica

  Heel mooi! Hoe vind jij die plekjes toch altijd, en die logeeradresjes… Moet je me bij gelegenheid eens verklappen. De oliebollen zien er perfect uit; fijne traditie.
  Bij ons Belgen verliep Kerst en Oudjaar ook héél rustig; wij zitten al maanden zowat ‘opgesloten’. Enfin, alles went (-;

Reacties zijn gesloten.