Een lastig begin voor Jonas

Zondag 10 januari 2021

De winter is hier ook echt ingetreden. Gelukkig hebben we geen sneeuw zoals in Spanje, maar de gure wind doet ons toch denken aan een winter in Nederland.

Voor Jonas is het een lastig begin dit jaar. Hij is natuurlijk ook die kou niet gewend en begint mankementen te vertonen, waar we niet op gerekend hadden. De afgelopen maanden werkte alles goed aan boord, maar eind vorig jaar begon het al een beetje te stagneren.

De waterpomp, die er in december mee op hield, bleef kuren vertonen, ook na het vervangen van de pomp. De kachel brandde niet zoals het zou moeten en tenslotte begaf de koelkast het van het ene op het andere moment. Ook was het vul station steeds gesloten als wij een auto hadden gehuurd om de gasfles te laten vullen. De basis behoeften om comfortabel op een boot te wonen begonnen wat af te kalven.

We zitten hier natuurlijk in een prima omgeving, met nauwelijks Corona, veel zon (al is het wel winters koud) en toch blijft er dan wat te wensen over. Eigenlijk wil je gewoon geen zorgen en gedoe, maar de zeilers onder de lezers weten dat zoiets niet bestaat. Dus we gingen aan de slag.

Eerst met de waterpomp. We checkten de inlaat, de uitlaat, het filter, de spanning, We sloten de walkraan van het water aan op de inlaat vanuit de watertank (in omgekeerde volgorde natuurlijk) maar er gebeurde niks. Veel gebrom en veel luchtbellen. De volgende stap was het leegpompen van de watertank. Dat is bij ons aan boord geen mooie vierkante tank met een mangat, maar een soort banaan waarvan we niet precies weten hoe die loopt, met een inspectie luikje in de kombuisvloer.

Jakob vroeg een vriend met net zo’n schip hoe of hij dat leegpompen had gedaan. Wij volgden het advies en het blijkt dat er nog al wat witte schilfertjes op de bodem liggen, waarschijnlijk verf van de binnenkant. We spoelden de tank nog een keer en er kwam van alles uit. We probeerden nog een keer de inlaatbuis schoon te blazen, maar dat werkte niet. Waarschijnlijk zit er al een mooi netwerkje van verfschilfers in die pijp, wat er nooit meer uit gaat.

Nu zou je zeggen, dan vervang je toch de aanzuigbuis van het water. Tja, ik zou zeggen, kom eens kijken hoe dat zit. Dat wordt hem niet dus. De enige oplossing is om een soort bijpass te maken, zodat we toch water uit de tank kunnen krijgen op een beetje gewone manier. Nu we weten wat het probleem echt is, nemen we genoegen met het gebrom, zetten er een wat zwaardere pomp in en nemen de tijd om na te denken over de bypass.

En dan de koelkast. In oktober heeft jakob met veel gewurmd een heel nieuw aggregaat en koelelement geplaatst en dat deed het prima tot begin dit jaar. In eens hield hij er mee op. We hebben alle tips gevolgd en alles nagelopen, en het enige resultaat is, dat hij nu een beetje werkt, maar de boel wordt kleddernat vanbinnen. Sinds ons vertrek in 2015 is dit al de vierde koelkast, dus we zijn er een beetje klaar mee. Volgende week komt er een grote Dometic koelbox vanuit Duitsland hiernaartoe en die krijgt zijn plek op het bankje bij de kaartentafel. Daar zitten we nooit en hopen hiermee af te zijn van dat gedoe met die koelkast.

De kachel bleek een minder groot probleem te zijn. We branden onze Dickinson nu dag en nacht en dan komt er toch wel wat vuil in de dieseltoevoer. Met pijpenragers kon Jakob dat schoonmaken en nu brandt hij weer als een zonnetje.

Het vullen van de gasfles gaat vast niet meer lukken, want het lijkt of het bedrijf dat dit tot nu toe altijd deed, failliet is of zo. Dus kopen we maar weer een nieuwe gasfles met alweer een nieuw soort aansluiting. Uniformiteit in Europa is er nog niet.

Het schilderen van het lakwerk buiten stond nog op de planning voor nu, maar het is steeds veel te vochtig buiten. Dat moet dus nog maar even wachten. Waar we wel mee begonnen zijn is het verven van de plafonnetjes. Dat kan bij alle weersomstandigheden. Het eerste plafonnetje in de voorpunt is klaar en ziet er weer stralend uit. De rest doen we deze week.

Ook krijgt de motor nog een grote beurt. Ze verkopen bij de Volvo dealer hier motorolie die er anders uitziet dan die we normaal gebruiken. Nu maar hopen dat het geen problemen geeft.

En zo rijgen de dagen zich aaneen. Er komt weinig van wandelen en fietsen, misschien ook omdat het best koud is buiten. Dus deze keer niet veel mooie foto’s, want die zijn nauwelijks gemaakt.

 

Woensdag gaan we naar de tandarts in Albufeira voor een controle en schoonmaakbeurt. Dan is straks niet alleen de boot klaar voor vertrek, maar wij ook. Het is wel te hopen dat het weer nog wat gaat veranderen, want als er in Malaga sneeuwstorm is, blijven we nog maar wat langer hier.

De kerstversiering in Loulé hangt er nog……..

 

Dit bericht werd geplaatst in Portugal op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

5 gedachten over “Een lastig begin voor Jonas

 1. Else

  Kom gewoon naar huis zou ik willen zeggen, maar jullie nieuwe huisje is pas in het voorjaar klaar he? Maar goed er zijn zat huizen in Holland waar jullie kunnen slapen. Jammer dat de spullen stuk gaan. Waar en wanneer worden jij en Jacob gevaccineerd? Ik 28 Jan. En 18e februari.
  Lekker snel dus. Sterkte met de kou en het repareren van alles. Hier ook koud, maar heerlijk wandelweer.
  Liefs en tot straks in het voorjaar?

 2. Marlies Peters

  Hoi Hoi,

  Duidelijk verslag. Jammer dat er best veel klussen gedaan moeten worden en sommige niet meteen kunnen. Sterkte ermee. Gelukkig liggen jullie in een goede marina.

  Wij hebben nog onze gasfles kunnen vullen in november in Boliquieme. De weg was open gebroken maar het pompstation was wel open en Wijnand is door het zand er naar toe gelopen. Je kunt ze bellen of ze open zijn.
  Ik zal je een foto sturen.

  Wij zijn met de camper 30 km ten noorden van Almeria. Veel sneeuw op de bergtoppen. Mooi gezicht. Morgen Almeria en daar aan de kust een paar dagen staan. We gaan dan fietsen o.a. naar de marina. Altijd leuk boten kijken.

  Succes met alles.

  Groetjes Marlies en Wijnand
  Van sy Ocean Goose

 3. Rob

  Man, man…… of liever gezegd Man / Vrouw, de pechvogel is zeker bij jullie geland.
  Dat al die zaken achter elkaar opvolgen dat is toch wel heel bijzonder. Ik zou jullie graag komen helpen maar dat schijnt toch knap lastig te zijn om dit landje uit en in te komen.
  Mochten er onderdelen uit NL moeten komen dan weet je ons wel te vinden, vanmiddag Peter en Marjan nog even gezien en gesproken die waren spullen van de Jonas aan het halen en ik liep toevallig net langs de jachthaven hier. Maar P&M gingen weer met gezwinde spoed naar Havelte want dat is hun veiligste plek in Nederland.
  Moet ik iets voor jullie kunnen doen laat het horen.
  Groet,
  McColdoudsite

 4. Greteke

  Gelukkig nieuw jaar en sterkte met alle klussen!!
  Vanuit Bussum mn hartelijke groeten!

Reacties zijn gesloten.