Het is stil op Jonas

Sinds Hanny naar Nederland is, is het stil op Jonas. Alleen het geluid van een schuurmachine verbreekt soms de stilte. Gelukkig is het weer gunstig om aan Jonas te werken. Het doghouse moest nodig een nieuwe verflaag krijgen,

Na Hanny weggebracht te hebben zat ik een beetje verloren in de metro en de bus die me naar Jonas brachten. Gek om dan ineens alleen te zijn.

         Jakob alleen in metro Valencia

Daar gaat ze                                                    en daar ga ik

Wel vertrouwd op Jonas gelukkig. En Hanny had de proviand goed aangevuld zodat ik de eerste dagen geen boodschappen hoefde te doen.
Ja ik had er zin in om te gaan ‘klussen’. Twee ‘projecten’ stonden op de rol:
Een nieuwe kraan monteren op het aanrecht en het doghouse schuren en verven.

Project 1: een nieuwe kraan
Tegen die kraan zag ik een beetje op. Met name het verwijderen van de oude. Daarvoor moest ik onder het aanrecht in een hoekje achter de gootsteen een moer losdraaien waar ik nauwelijks bij kon. Maar ja er omheendraaien gaat niet werken. 

Gelukkig? … was het de volgende dag regenachtig. Dus van schuren kwam niks. Dan maar onder de gootsteen kijken of ik de oude lekkende kraan los zou kunnen krijgen.

Alles uit het kastje verwijderd kon ik, liggend als een wokkel mijn hand achter de onderkant van de gootsteen bij de moer krijgen. 

En dan krijg ik een ‘geluks-gevoel!’…. De moer krijg ik namelijk met een beetje moeite los. Wow de kraan kan ik er uit halen…..

Niet dus, de aansluiting op het watersysteem krijg ik niet bevrijd van een koppelingsmoer. En….. de aansluitstandaard bij de nieuwe kraan hadden een andere afmeting van de aansluitpuinten van het watersysteem. Ik moest een verloop hebben. Nou die had ik dus niet. En voordat ik de kraan verder kon demonteren (beetje slopen), moest ik eerst naar een ferreteria. Op internet gezocht en er met twee bussen (ca 45 minuten rijden en lopen) heen. 

Ik vroeg de man achter de toonbank of hij Engels sprak. Nada. Maar ik a’d het slangetje met de kleine moer aan de ene kant en een dummy van de aansluiting van het watersysteem aan de andere kant mee en die legde ik op de toonbank.

“Aha” was de opmerking en hij dook in een laatje en haalde er meteen het juiste verloopstukje uit. “Dos” was mijn antwoord. Voor 3 euro was ik de man. Terug naar Jonas.

Morgen regent het ook, dus dan moet ik met de kraan aan de bak. Zodra ik ga slopen is er geen weg meer terug……

De volgende dag inderdaad regen, dus de waterpomp uitgezet, de ijzerzaag gepakt en het buisje van de oude kraan afgezaagd.  Toen kon ik de moer in zijn geheel van de kraan af krijgen en het oudste ding verwijderen.

Maar de nieuwe kraan kon er natuurlijk niet direct op. Het gat in het aanrechtblad was daarvoor te klein. Dus vijlen en passen en vijlen en passen. En ja hoor, de nieuwe kraan kon er op. Aan de onderkant weer ‘vogelen’ om het vast te zetten met twee boutjes en moertjes. Dan de water aansluitingen middels de verloopstukjes en tape bevestigd en de waterpomp aan.

‘T Lijkt ok, maar als ik na mijn koffie in het kastje onder de gootsteen kijk zie ik water. Een aansluiting lekt druppeltjes. Dus die nog maar eens goed aangedraaid en daarna bleef het droog en kon ik het kastje weer inruimen. Project 1 was geslaagd…. Tada…

Nu project 2, het doghouse:

De dag na Hanny haar vertrek had ik alle gereedschappen en hulpmiddelen die nodig zijn voor “het project” bij elkaar gezocht. Twee schuurmachines en heel veel schuurpads.

De stofzuiger ook om de hoeveelheid te produceren stof zo snel mogelijk op te vangen.

De dag na de kraan was het droog en zou het droog blijven. Dus schuren. Ik begon met het dek onder het doghouse. Dat is teak met daarop blanke lak. Met föhn en krabber lukte dat en daarna kon ik aanhef dak van het doghouse beginnen. Eerst aan de buiten bovenkant en vandaag de onderkant.

             

Om twee uur was ik er mee klaar en snel waste en verkleedde ik me om te gaan LUNCHEN…… Het moest er een keer van komen dat ik me te buiten kon gaan aan heerlijk Spaans warm eten.

Het begon met een cerveza, daarna een bak sla met tonijn, gevolgd door een stuk pollo met patat. En om t af te maken een cafe solo toe. Ik moest 10 euro afrekenen all in.

Gaaf toch. Misschien ga ik morgen weer……

Ja het is weer stil op Jonas. Morgen en overmorgen plamuren en gronden.
Volgende week zal ik het afmaken.

Want eerst naar mijn nicht…. Ja die woont vlak bij Barcelona en ik ga er vrijdag naar toe.
Blijf een nachtje slapen en ga zaterdag weer terug. Lijkt me hartstikke leuk.

5 gedachten over “Het is stil op Jonas

 1. Jolanda

  Wat een herkende problemen Jacob, maar mooi opgelost. Erg leuk dat je ons zo op de hoogte houdt. Veel plezier met het uitstapje en je volgende klus!

 2. Else

  Hoi Jakob, ja, lijkt mij heel naar zomaar ineens alleen te zijn. Gelukkig weet jij dat dat zij weer terug komt.ben benieuwd naar jullie nieuwe huis.
  Goed van jou dat die kraan gelukt is. Sterkte met alleen zijn. En…. Zoals men tegenwoordig bijna iedereen zegt: “elk nadeel” heb”zijn voordeel,
  Morgen weer lekker daar gaan eten

 3. Humberto

  Goeiemorgen Jacob ( en voor Hanny die meeleest ook een goede morgen) weer eens wat anders ,een bricolageverslag..zelf werk ik niet graag aan een boot.varen kan ik dag en nacht en geniet er van,maar geknutsel zie ik als een te hoge berg op klauteren.vandaag wel wat te doen.de watermakermotor is gerepareerd en gaat er weer in.hier lig ik sinds gisteren weer in Lami.deze 2 dagen op en neer gezeild naar Astrolabe om te vissen,maar teveel algen onderweg.de mecánicos van de waterpolitie repareren alles en dan als dank breng ik ze kava.dus bij terugkomst 2 apparaten weer in orde.kosten,30 fj $ pounded kava.hee de dag is begonnen.groetjes en goede reis naar Barna. Visca Catalunya

 4. Karin en Eric

  Wat ontzettend leuk om nu eens een blog van Jakob te lezen! Werk ze alletwee 🙂

 5. Jessica

  Hey Jakob, leuk verslag. En dat geweldige gevoel als die kraan dan niet meer drupt, haha…
  Moet geweldig zijn als je zowat familie verspreid in het buitenland hebt wonen; het wordt vast een geweldig weerzien, veel plezier nog!

Reacties zijn gesloten.