Bemanning

De bemanning van Jonas:

Wij, Jakob Brederveld en Hanny Vlaskamp, zijn de trotse bemanning van zeilschip Jonas.

We leerden elkaar kennen in 2012 en bleken allebei solozeiler te zijn. Een en een is twee, dus de plannen om een lange reis te maken werden snel gemaakt.

Jakob zeilde al vanaf zijn jeugd, maar Hanny begon daarmee toen ze 40 was. Na eerst samen een rondje Baltische Zee gemaakt te hebben om te kijken of het wel klikte, werden de plannen definitief.

Omdat wij beiden klaar waren met werken, was de planning niet zo moeilijk. Na gedurende een ruim half jaar de boot in orde gemaakt te hebben en alle administratieve dingen geregeld te krijgen, vertrokken we op 15 juni 2015. Aan boord is Jakob de technicus, die bijna alle technische problemen op weet te lossen. Hanny zorgt voor de foerage, naait alles wat stuk is en nieuw gemaakt moet worden, kookt en houdt alle andere huishoudelijke zaken in de gaten. Het zeilen en de bijbehorende vrijheid zit ons in het bloed. Tijdens langere tochten, volgen we een wachtsysteem van 4 uur op en 4 uur af. Dat bevalt prima.

Inmiddels zijn we samen in 5 jaar tijd over de Atlantic en de Pacific naar Australië gezeild, met lange tussenstops in allerlei paradijsjes. We bezochten de Marquesas eilanden, de Tuamotos, Tahiti en de Society eilanden, Tonga, Suwarow en kwamen tenslotte in Fiji uit. Daar moesten we beslissen hoe we verder zouden gaan. Dat was niet zo makkelijk, maar uiteindelijk regelden we het transport van Jonas vanaf Australië naar de Middellandse Zee. Om naar Australië te komen namen we deel aan de ‘Go West – Down Under’ Rally, wat een prima besluit bleek te zijn.

Deel twee van ons avontuur is nu begonnen. We willen naar de Middellandse Zee om daar nog een paar jaar rond te kijken en toch wat dichter in de buurt te zijn van familie en vrienden. We hebben er weer zin in en we kijken wel waar het schip strand.