Jonas

Jonas is een ketch (tweemaster) van het type Calypso 43. Het ontwerp is van de Nederlandse jacht ontwerper Frans Maas.

Jonas is gebouwd in 1981 door de Meissner werf te Nurnberg in Duitsland.
Zij hebben het ontwerp in polyester uitgevoerd. De meeste Calypo’s die gebouwd zijn hebben een doorlopende (verhoogde) kajuit.
Jonas heeft als een van de weinige Calypso 43′ een flushdeck en heeft daardoor binnen wat minder stahoogte (1.80 mtr.). Nadat Jonas was gebouwd hebben de toenmalige eigenaren hem naar de Middellandse Zee gevaren en daar getuigd. Vele vakanties heeft men er in Italië op doorgebracht.Eind 1998 werd het schip verkocht aan een Nederlands echtpaar. Zij verkochten het schip weer in 2007 en van die eigenaar kocht ik het schip in 2008. Het schip had van die laatste eigenaar de naam Jonas gekregen en dat heb ik zo gelaten. In 2008 kreeg Jonas een refit bij  “De Gier Maritiem’ in Enkhuizen. Dit bestond uit het inbouwen van een boegschroef, een extra dynamo voor het 24 voltsystem en het vergroten van de stuurtafel. Ook is er een deckwash aangebracht.Achteraf ben ik alleen erg tevreden over de meubelmaker van het bedrijf, want de andere werkzaamheden leverden later nogal wat problemen op (problemen met de polyester rond de boegschroefkoker, de motor liep vast door verkeerd aangebrachte pully voor de extra dynamo, een lekkend mangat van de dieseltank waar ze een pijlschaal kijkglas in hadden gebouwd (verkeerd rubber?). Maar nu is dat alles gelukkig achter de rug.

Sinds die tijd werd er elk jaar wel iets op Jonas verbeterd (nieuwe navigatie elektronica, nieuwe zeilen, nieuwe koelkast, hydrovane windpilot, etc) en in de  jaren (2014/2015) zijn de laatste aanpassingen gemaakt om ons rondje wereld te kunnen doen.
Dat betekent:
– nieuwe verstaging;
– nieuwe kuiptent en bimini;
– aanschaf zonnepanelen;
– aanschaf nieuw grootzeil met kunststof slede in de hoofdmast
– aanschaf duogen (generator aangedreven door te kiezen: het water of de wind);
– planken in de hangkasten om meer bergruimtevoor fourage te krijgen
– slangen van het toilet vernieuwen
– afsluiters controleren en waar nodig vernieuwen
– ventilatoren aanbrengen om wat koelte te kunnen krijgen
– lakwerk binnen vernieuwen
enzovoort.

De vertrekdatum was op 15 juni 2015, dus voor die tijd moest alles afgewerkt zijn.