Hurricane Matthew ging voorbij!

Vanaf zondag 25 september hielden de zeilers op het Spaanse Water in Curacao de ontwikkeling van een tropische depressie op de Atlantische oceaan nauwlettend in de gaten. Ontwikkelt de depressie zich tot storm en blijft de baan die hij gaat afleggen zo richting de ABC-eilanden gaan? Want dan zouden  wij er mee te maken krijgen!

Woensdag 28/9 is de depressie ge-upgrade tot storm en kreeg deze de naam Matthew. (elke storm krijgt een naam die begint met de volgende letter in het alphabet, dus dit is al de 13-e dit jaar).

Het zou mijn eerste storm van dit kaliber worden. En ik heb sterk overwogen om op anker te blijven liggen. Twee reserve ankers opgediept en ik zou dan een 2e anker hebben uitgebracht om te voorkomen dat bij een “reverse” (wind plotsklaps 180 graden gedraaid) Jonas op de wal zou worden geslingerd. Ik had nl 40 mtr ketting uit staan.

Extra ankers

Extra ankers

Maar toen de storm zich ontwikkelde naar een hurricane van de 4e categorie besloot ik en ook andere zeilers die voor anker lagen naar de haven uit te wijken.

image

Dus ligt Jonas nu in de haven van Seru Boka voelde ik me redelijk veilig en de kosten zijn ca 1/10 van het eigen risico!!!!

In de nacht van donderdag op vrijdag werd Matthew boven Curacao verwacht. Tot dan toe was de wind erg matig en regende het zo nu en dan flink. Dat koelde lekker af maar met alle ramen dicht is het toch erg benauwd en zweterig (29 graden….).

image

Ook hield ik een oogje op twee zeilboten van zeilvrienden die in Nederland zijn. Want die vinden het ook wel spannend wat er op grote afstand van hen gebeurt met hun schip.

De verkiezingen die gepland waren op vrijdag 30/9 werden verdaagd naar woensdag 4/10, scholen en bedrijven dicht, iedereen werd aangeraden thuis te blijven. Er werd gehamsterd. Maar er gebeurde nauwelijks iets zeker niet in onze haven. Wel lokaal flink wat regenwater, maar daar is men tamelijk aan gewend.

Zondag 2 oktober gingen de meeste zeilers weer ten anker. Ik zou maandag gaan want ik moest ’s morgens orgelspelen in de Fortkerk en halverwege de middag naar Kokomo beach want daar speelde de band “Sleeves”. En die maakten er een zeer gezellig feestje van!

image

Vandaag maandag 3/10 ben ik niet ten anker gegaan want de motor doet gek. Bij stationair toerental staat de motor heftig te stuiteren, zodra ik gas geef loopt hij normaal. Dat stuiteren begint pas als de motor warm is heb ik gemerkt. Ja wat kan dat zijn? T kan het lage toerental zijn, hetgeen ik kan verhelpen door de gaskabel te verstellen, maar t kan ook iets met de verstuivers zijn die opnieuw waren afgeperst en misschien te zuinig staan, of erger (iets met een cilinder). Er zullen eerst een tweetal zeilers met veel motor ervaring hun licht over laten schijnen voordat ik de firma die de verstuivers heeft laten afstellen er bij roep. Maar t moet goed zijn voor ik de haven verlaat.

Vanmorgen ook de ankerketting, die ik grotendeels op dek had gelegd, schoongemaakt. Die stonk als 10 kg rotte vis en doordat het zo broeide rook ik dat in bed…….. Ook de ankerkluis maar weer schoongemaakt, nu ruik ik het niet meer gelukkig.

Morgen staan de motor en het wasgoed laten wassen op het programma en woensdagmiddag kan ik Hanny van t vliegveld halen. Vier weken zonder haar duurden best lang!

2 gedachten over “Hurricane Matthew ging voorbij!

 1. Rob

  Zo hier is na geruime tijd weer even een reactie.
  Natuurlijk hebben we ook hier in Schoonhoven en Havelte waar we afgelopen weekend met Peter en Marjan waren de orkaan Matthew op de voet gevolgd. Curacao is gelukkig gespaard gebleven voor het enorme geweld wat later op het straatarme Haïti weer ravages heeft aangericht.
  Maar het was zeker verstandig om op voorhand de Jonas in een veilige haven af te meren.
  Zo langzamerhand beginnen jullie toch wel een beetje Curacaoenaars te worden denk ik zo.
  Hier is het qua weer ook nog steeds mooi maar afgelopen nacht is de eerste vorst aan de grond gemeten door het KNMI. Dus als ik jullie was blijf nog maar lekker genieten daar dicht bij de evenaar.

 2. Rob

  Die Matthew heeft toch heel wat te weeg gebracht op Curacao, maar ik kan je vertellen dat Peter en ik
  wel heel vaak naar de weerberichten van Curacao hebben gekeken in de orkaanperiode.

Reacties zijn gesloten.