Categoriearchief: voorbereiding

Hier melden we zaken waar we mee bezig zijn tot aan het vertrek.

We zijn vertrokken!

Vrijdag 28 augustus 2020

Niet dat we al zo ver van huis zijn, maar we hebben de jachthaven in Monnickendam, na ongeveer 6 weken klussen en laten klussen, verlaten. De laatste reparaties aan de motor werden donderdagmorgen afgerond, terwijl ik de auto van Iwona terugbracht naar ’s Graveland. Na heel veel dagen ongezellig weer, scheen donderdag de zon af en toe. Dat was heel stimulerend!

De afgelopen week waren we allebei toch best wel een beetje kribbig en teleurgesteld dat het zo tegenzat. Voor mij hielp het erg om een dagje naar Inge te gaan en even in een andere wereld rond te lopen. Heel optimistisch kocht ik nieuwe korte broeken voor Jakob, want we willen naar warmere streken toch? Jakob bleef alsmaar aan boord om de monteurs te assisteren of gewoon te kijken wat er allemaal gesleuteld werd.

Gistermiddag tegen 5 uur was Jonas vaarklaar en vertrokken we richting Durgerdam (net als 5 jaar geleden).

 

We brachten bij vertrek een toost uit op de fijne tijd in Nederland die we hadden gehad en op de avonturen in Zuid Europa, die weer voor ons liggen. Het was heerlijk rustig op het water en er was een beetje wind uit het westen. Er kwam nog een prachtig schip langs, waar in Monnickendam een hele kade voor was vrij gemaakt.

Durgerdam lag op ons te wachten en rond 8 uur maakten we vast aan de gastensteiger. De havenmeester was er nog, dus konden we ook nog betalen. Wat heerlijk om weer een vertrouwd gevoel te hebben op de boot. Dat is toch de manier van leven, die we de laatste jaren hebben geleefd.

Onderweg had ik een lekker prutje (wokgroente met kip en een boemboe erdoor) gekookt met rijst erbij zodat er, zodra we aangelegd hadden, direct gegeten kon worden.

Vanmorgen maakte we een wandeling door het dorp. Het bleek dat Jakob eigenlijk nog nooit echt goed rondgekeken had hier, dus dat was voor hem een mooie verrassing. De zon scheen en het voelde al echt als vakantie.

Er staan heel mooi gerenoveerde huisjes, die ook heel smaakvol zijn ingericht. En zo als in Holland gewoonte is, mag je gewoon binnen kijken.

Het blijkt dat Amsterdam een stuk dichter bijgekomen is. Dat was 5 jaar geleden nog best anders. Nu zie je IJburg eigenlijk vlakbij liggen. Niet dat het stoort, maar het moet niet erger worden.

 

De speciale V-snaren voor de motor, die bij ons vertrek nog niet binnen waren, moesten nog worden opgehaald. Ik vond uit dat je met een belbus naar het Metrostation Noord kan gaan en dan verder met de bus naar Monnickendam. Het neemt nogal wat tijd, maar om 5 uur was ik terug met de juiste V-snaren. Nu hebben we echt alles aan boord (denk ik) en kunnen we plannen maken voor het vervolg van de reis.

De Staande Mast route wordt het toch maar niet, want vanaf maandag is het weer goed toeven op zee en dat schiet wat meer op. Komend weekend is er nog flink wat wind en regen, dus we motoren morgen rustig aan naar IJmuiden en wachten daar tot het maandag wordt. Dan komt de wind uit het noorden en is niet meer zo hard.

Jakob is nog wat onzeker over het functioneren van Jonas, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ineens blijkt van alles het namelijk weer goed te doen. De koelkast bijvoorbeeld, begon 2 weken geleden kuren te vertonen. Dus kochten we alvast een nieuwe als reserve. En sindsdien doet de koelkast het heel goed.

Hetzelfde gebeurde met de Dickinson kachel. Jakob heeft daar 3 dagen mee gestoeid en hij wou maar niet goed branden. Gister kocht ik op de valreep nog een elektrisch kacheltje, en.. vandaag brandt de Dickinson weer als vanouds. Mooi toch?

Intussen zijn er weer allerlei gebieden in Europa naar Corona code rood of oranje gegaan en is er weer quarantaine plicht zo hier en daar. We gaan er met frisse moed op af. We nemen alle nodige maatregelen en kunnen prima op onze boot overleven. We zijn benieuwd hoe de komende maand er uit gaat zien.

Iedereen hartelijk bedankt voor alle gezelligheid en support tijdens de afgelopen weken. Dat heeft ons goed gedaan. Wanneer we weer naar Nederland vliegen weten we nog niet, maar we gaan nu niet zo ver weg, dus indien nodig zijn we zo weer terug.

Soms valt het mee en soms valt het tegen

Maandag 24 augustus 2020

Dat is vast bij de meeste mensen het geval. Wij hebben de laatste maanden heel veel dingen meegemaakt die meevielen, zoals ons verblijf in Australië tijdens het begin van de Corona crisis, het vervoer van Jonas naar Europa, het ophalen van de boot uit Southampton, het verkopen en kopen van een appartement en noem maar op.

En soms valt het tegen. Dan duren de klussen langer, is er toch net iets meer aan de hand met de motor dan wij dachten en heeft de monteur net iets minder tijd om die op te lossen. En tegen de tijd dat dat dan toch allemaal klaar is, is het mooie weer ook voorbij en beginnen de regenbuien en komt de wind stevig uit het zuidwesten en dat is nou juist waar we naar toe willen gaan.

En hoe ga je daar dan mee om? Je bent minder opgewekt, want de energie stond al op een lager pitje. En je bent minder aardig tegen je partner, lachen is er ook niet meer echt bij.

Toch gaan alle andere zaken gewoon door. Er is gefoerageerd, de kachel wordt aan een grote beurt onderworpen en we kijken veel weerberichten. Maar natuurlijk hebben we ook nog allerlei leuke dingen gedaan. Ik ben naar Nieuwegein geweest, waar Jurjen Zon zijn schepen liggen. En Karina en ik zijn naar Volendam gefietst op de leenfietsen van de haven.

   We hebben lekker aan de buitensteiger gelegen toen het zo warm was. En we hebben feestelijk afscheid genomen van vrienden.

Onze plannen om in 3-4 dagen naar Falmouth te varen zijn in de ijskast gezet. En de nieuwste versie van het Staande Mast boek is besteld. Als het mee zit gaan we deze week door de rivieren en kanalen via Haarlem en Alphen naar Zeeland.

Dat neemt nogal wat tijd, dus misschien is daarna het weerbeeld wat vriendelijker geworden en kunnen we eventueel via Frankrijk naar La Corona in Spanje varen.

We hopen maar dat september echt een mooie maand gaat worden. We horen dat soort berichten om ons heen, maar waar ze vandaan komen is niet helemaal duidelijk.

We blijven schrijven, dus ik hoop dat het volgende bericht van ergens onderweg komt.

We hebben een nieuw Iridium Go abonnement, dus kunnen onze berichten overal vandaan komen, dus ook van midden op zee.

We zijn bijna klaar om weer te vertrekken.

Zondag 16 augustus 2020

Er is van alles gedaan de afgelopen 14 dagen. Het waren warme klussen, maar daar zouden we tegen moeten kunnen. Het vertraagd alleen wel het tempo of verhoogd de stress, maar we hebben het goed gedaan.

Lang niet alles wat we op het lijstje hadden staan is aan de orde geweest. Het testen van de verwarming hebben we toch maar even voor ons uit geschoven. De nieuwe kussens en matrassen zijn heel mooi geworden en het schilderwerk in de badkamers maakt het ook allemaal wat lichter en netter. Ja, als je naar de Middellandse Zee gaat moet het er allemaal toch wat beter uit zien……

Het verhuizen van de inboedel van het appartement in de Hilversumse Meent naar een opslag in Ankeveen verliep goed en vrijdag was de overdracht van het huis aan de nieuwe eigenaars. Toch wel een beetje gek moment, maar ze zijn er zo blij mee en dat doet ons goed.

Na het afblazen van ons vertrekkersfeestje in verband met Corona, hebben we toch iets meer bezoekjes afgelegd dan we van plan waren. En dat was heel erg leuk, al konden we niet iedereen meer zien.

Natuurlijk moesten de kleinkinderen aan boord komen om te ontdekken waar wij die 5 jaar gewoond hadden. Voor de kleinsten was het best lastig om dingen te herkennen, maar de groteren wisten het nog zo ongeveer.

Vorige week zaterdag kwam Michiel  (zoon van Jakob) met Adam en Julia naar de boot. We hadden veel plezier met het varen met de dinghy en het zwemmen bij Hemmeland. Gister kwam de tweede serie kleinkinderen, Senna, Maxim, Rosalie en Mick met hun moeders en Martin.

Jonas kon weer varen, dus dat deden we richting Paard van Marken. We lieten het anker vallen en gingen weer heerlijk gingen zwemmen, suppen en dinghy varen. Nu weten ze allemaal weer precies hoe het er aan boord uitziet en de eerste afspraken voor het opstappen in de Med zijn al gemaakt door Senna en Maxim, die net hun CWO1 hebben gehaald.

Vandaag hebben we een dagje rust (nou ja, Jakob repareert de ankerlier en maakt de achterste badkamer af, en ik maak vast plek in het vooronder voor de proviand die we deze week gaan inslaan).

Het wordt toch wel weer een spannende tocht die we gaan maken, want nu gaat net de UK weer een quarantaine regel instellen en in Frankrijk lopen de besmettingen ook weer op. Dus of we makkelijk in havens terecht kunnen moeten we afwachten. We leven maar bij de dag en hopen met of zonder tussenstop toch over een week of 2-3 in Spanje te zijn aangekomen, zodat we daarna op ons gemak naar Portugal kunnen doorvaren.

De komende week gaan we nog wat vrienden zien en maken we de laatste klussen zoveel mogelijk af. En dan is het hopelijk zaterdag zover. We zijn wel toe aan wat rust, en met ons wachtsysteem van 4  uur op/ 4 uur af, krijgen we dat zeker.

Het was heerlijk om weer een poosje in NL te zijn, maar we hebben ook wel weer heel veel zin om ons cruisersleven opnieuw op te pakken. We gaan de trouwe lezers weer op de hoogte houden van onze belevenissen, want ik kan het toch niet laten om te schrijven…….

Jonas krijgt een grote beurt!

Zondag 2 augustus 2020

Ja, dat is het uiteindelijk toch geworden. We zouden wat reparaties doen in Monnickendam, maar het is eigenlijk veel meer geworden. We kwamen ruim 2 weken geleden aan vanuit Southampton, waarvandaan Jonas weer zelf moest gaan varen.

En sinds 17 juli staan we op het droge. Het takelen van Jonas was nog wel even een spannend moment, want het lijkt wel of het schip in de afgelopen 5 jaar een aantal kilo’s is aangekomen. Maar uiteindelijk lukte het en kon het werk beginnen.

Peter en Rob, Jakob’s beste vrienden, kwamen een week lang buffelen. Zagen, slijpen, boren, schuren en dus kwam alle apparatuur uit de kast.

   

De Workmate (en al zijn andere gereedschap) had Rob meegebracht en die deed goeie diensten. Intussen waren de matrassen en kussens naar Rika’s Atelier in Spanbroek gebracht om te laten vernieuwen. Dat was wel nodig. En ook het reddingsvlot ging naar Strijen voor een service beurt.

 

Na twee weken hard werken, zijn er nu 8 nieuwe afsluiters met bijbehorend binnenwerk vernieuwd, de twee trappen zijn geschuurd en gelakt, het gland en de bilge hebben een grote beurt gehad, de romp en het onderwaterschip zien er weer piekfijn uit en nu kunnen we maandag weer het water in.

 

Behalve het kranen, is het ook spannend om te zien of alle romp doorvoeren waterdicht zijn. We mogen een uurtje in het kraangat blijven liggen om te zien of we het droog houden en om alles goed na te kijken. Het is zo heerlijk dat we bij onze thuishaven Waterland in Monnickendam zijn. Iedereen is hulpvaardig, gezellig en ter zake kundig. Top!

Volgende week krijgen de motor en de hydroliek een beurt, worden de badkamers geschilderd en moet de elektronica nog gecontroleerd worden. Hehe, en dan zijn we klaar met het grote werk. We kunnen ons dan gaan voorbereiden op het vertrek naar de Middellandse Zee. We verwachten op 23 augustus te kunnen vertrekken.

Intussen hebben we natuurlijk ook de familie gezien en gezellige uurtjes met vrienden gehad.

Eigenlijk willen we nog graag een vertrekkersfeestje organiseren op 23 augustus van 15.00 tot 18.00 uur in de haven van Monnickendam, zodat we weer afscheid kunnen nemen. Het is nog wel vakantietijd, dus het zou handig zijn om te weten wie of het leuk vinden om ons nog even te zien.

Dus stuur even een berichtje naar crew@brederveld.com of je van plan bent om te komen. Als er genoeg reactie is, gaan we wat regelen.