We zijn vertrokken!

Vrijdag 28 augustus 2020

Niet dat we al zo ver van huis zijn, maar we hebben de jachthaven in Monnickendam, na ongeveer 6 weken klussen en laten klussen, verlaten. De laatste reparaties aan de motor werden donderdagmorgen afgerond, terwijl ik de auto van Iwona terugbracht naar ’s Graveland. Na heel veel dagen ongezellig weer, scheen donderdag de zon af en toe. Dat was heel stimulerend!

De afgelopen week waren we allebei toch best wel een beetje kribbig en teleurgesteld dat het zo tegenzat. Voor mij hielp het erg om een dagje naar Inge te gaan en even in een andere wereld rond te lopen. Heel optimistisch kocht ik nieuwe korte broeken voor Jakob, want we willen naar warmere streken toch? Jakob bleef alsmaar aan boord om de monteurs te assisteren of gewoon te kijken wat er allemaal gesleuteld werd.

Gistermiddag tegen 5 uur was Jonas vaarklaar en vertrokken we richting Durgerdam (net als 5 jaar geleden).

 

We brachten bij vertrek een toost uit op de fijne tijd in Nederland die we hadden gehad en op de avonturen in Zuid Europa, die weer voor ons liggen. Het was heerlijk rustig op het water en er was een beetje wind uit het westen. Er kwam nog een prachtig schip langs, waar in Monnickendam een hele kade voor was vrij gemaakt.

Durgerdam lag op ons te wachten en rond 8 uur maakten we vast aan de gastensteiger. De havenmeester was er nog, dus konden we ook nog betalen. Wat heerlijk om weer een vertrouwd gevoel te hebben op de boot. Dat is toch de manier van leven, die we de laatste jaren hebben geleefd.

Onderweg had ik een lekker prutje (wokgroente met kip en een boemboe erdoor) gekookt met rijst erbij zodat er, zodra we aangelegd hadden, direct gegeten kon worden.

Vanmorgen maakte we een wandeling door het dorp. Het bleek dat Jakob eigenlijk nog nooit echt goed rondgekeken had hier, dus dat was voor hem een mooie verrassing. De zon scheen en het voelde al echt als vakantie.

Er staan heel mooi gerenoveerde huisjes, die ook heel smaakvol zijn ingericht. En zo als in Holland gewoonte is, mag je gewoon binnen kijken.

Het blijkt dat Amsterdam een stuk dichter bijgekomen is. Dat was 5 jaar geleden nog best anders. Nu zie je IJburg eigenlijk vlakbij liggen. Niet dat het stoort, maar het moet niet erger worden.

 

De speciale V-snaren voor de motor, die bij ons vertrek nog niet binnen waren, moesten nog worden opgehaald. Ik vond uit dat je met een belbus naar het Metrostation Noord kan gaan en dan verder met de bus naar Monnickendam. Het neemt nogal wat tijd, maar om 5 uur was ik terug met de juiste V-snaren. Nu hebben we echt alles aan boord (denk ik) en kunnen we plannen maken voor het vervolg van de reis.

De Staande Mast route wordt het toch maar niet, want vanaf maandag is het weer goed toeven op zee en dat schiet wat meer op. Komend weekend is er nog flink wat wind en regen, dus we motoren morgen rustig aan naar IJmuiden en wachten daar tot het maandag wordt. Dan komt de wind uit het noorden en is niet meer zo hard.

Jakob is nog wat onzeker over het functioneren van Jonas, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ineens blijkt van alles het namelijk weer goed te doen. De koelkast bijvoorbeeld, begon 2 weken geleden kuren te vertonen. Dus kochten we alvast een nieuwe als reserve. En sindsdien doet de koelkast het heel goed.

Hetzelfde gebeurde met de Dickinson kachel. Jakob heeft daar 3 dagen mee gestoeid en hij wou maar niet goed branden. Gister kocht ik op de valreep nog een elektrisch kacheltje, en.. vandaag brandt de Dickinson weer als vanouds. Mooi toch?

Intussen zijn er weer allerlei gebieden in Europa naar Corona code rood of oranje gegaan en is er weer quarantaine plicht zo hier en daar. We gaan er met frisse moed op af. We nemen alle nodige maatregelen en kunnen prima op onze boot overleven. We zijn benieuwd hoe de komende maand er uit gaat zien.

Iedereen hartelijk bedankt voor alle gezelligheid en support tijdens de afgelopen weken. Dat heeft ons goed gedaan. Wanneer we weer naar Nederland vliegen weten we nog niet, maar we gaan nu niet zo ver weg, dus indien nodig zijn we zo weer terug.

Dit bericht werd geplaatst in voorbereiding op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

5 gedachten over “We zijn vertrokken!

 1. Ria van Kleeff

  Ik heb jullie niet eens meer gesproken vorige dinsdag. Jullie gingen naar het terras met Arjen en Nicoline e.a. en dat vond ik te druk worden. Goeie reis maar weer. Wij zitten tussen de wilde zwijnen in Kootwijk bij de boswachter. Het barst hier van de jonge vrouwen met babies en rokken! Maar we gaan hier maar niet naar de kerk.

 2. Trees Zetzema

  Mooi dat jullie weer onderweg zijn, we blijven graag op de hoogte!
  Groeten uit Harlingen, Trees en Jan

 3. Rob ICE Glastra

  Ha Jonassers,
  Nog even een rustpuntje in IJmuiden en dan het zilte nat weer op, daar is de Jonas toch ook voor gemaakt.
  Komende week gaat het een stuk beter weer worden maar niet met een heel stevige bries.
  Wat ik grappig vond om te lezen dat bepaalde apparaten die niet goed functioneren het wel gaan doen als je met nieuwe vervangende apparatuur aankomt, dat geeft toch een heel menselijk gevoel aan die apparaten. Natuurlijk gaan we jullie weer volgen via het blog en de signalen van Marine Traffic.
  In ieder geval een hele mooie reis toegewenst en tot horens en ziens.
  Groet,
  McDepart

 4. Elsa Vermeer

  Hoi genieters,
  It geet oan!
  Heerlijk het zilt op, fair winds en blijf genieten,
  liefs Jaap en Elsa

 5. Jessica

  Hoop dat Zuid-Europa aan jullie verwachtingen zal voldoen. Een hele fijne en veilige tocht alweer!

Reacties zijn gesloten.