Categoriearchief: Kaap Verdie

De oversteek naar Suriname gaat beginnen

Vrijdag 1 januari 2016

IMG_2389

Het is 7 uur in de morgen en de muziek die hier de hele nacht te horen was, begint langzaamIMG_2390 uit te sterven. Het nieuwe jaar is echt begonnen.

We hebben een leuke avond gehad gisteravond. Na een hele dag druk bezig geweest te zijn, met de voorbereidingen, onder andere ook met oliebollen bakken, hebben we met 11 man bij Pico Pau gegeten.

IMG_2394Een traditioneel restaurantje dat ons heerlijk eten serveerden. Daarna nog een drankje bij de Nautic bar gedronken, maar toen ging het licht echt wel uit bij Jakob en mij.

Een uur voor middernacht gingen wij naar de boot en lieten alles nog eens even de revue passeren. We gaan nu iets doen wat toch wel heel bijzonder is. De Transat met Jonas. We vielen natuurlijk na 5 minuten in slaap, maar om 12 uur werd ik wakker door het geluid van vuurwerk. Wat was dat mooi. Dat had ik hier toch echt niet verwacht. Maar ja, er zijn hier veel Chinese winkeltjes, dus die zullen daar wel een aandeel in gehad hebben. Wat een mooie afsluiting van onze tijd hier op Kaapverdië!

We maken straks de boot verder klaar en gaan nog even brood kopen. De verwachting is dat we rond 12 uur losgooien en dan pas na 2000 mijl weer ergens vastknopen. We zijn er klaar voor, hebben er zin in, maar vinden het toch ook heel spannend. Onderweg houden we contact via het radionetje met de boten die vorige week vertrokken zijn en met de vertrekkers van vandaag. Er gaan er heel wat. Duitsers, Engelsen, Israëliërs, Fransen, dat wordt een internationaal veld op het grote water.

DSC07928De Israëli’s hadden een probleem met hun Satphone en vroegen aan iedereen of ze er een over hadden. Nou, wij hadden er dus een over. Jakob heeft bij Correct extra belminuten geregeld en we hebben hem verkocht. Niet gek, want anders zou hij nog jaren in de kaartentafel gelegen hebben. Wij hebben nu de Iridium Pro, die erg goed werkt, en natuurlijk de SSB zender. Verder communiceren we via de sterren…. Dus kijk ’s avonds even omhoog.

De volgende berichten komen zonder foto’s, omdat dat lastig is, dus kijk nog maar even naar wat plaatjes

IMG_2386     IMG_2380

IMG_2373     DSC07916

Kerst in Mindelo


Tweede Kerstdag, 26 december 2015

Maandag en dinsdag hadden we de Hullu Poro, de Beau en de LJS uitgezwaaid. Best gek, dat zij al gingen en wij nog hier bleven.

We hadden ons er best veel van voorgesteld. Kerstvieren in Mindelo. Volgens de boeken zouden er mooie optochten zijn met veel muziek en de daarbijbehorende kerstsfeer. We hadden afgesproken met Peter en Ria, dat we eerste Kerstdag een gezamenlijk kerstdiner zouden maken. En als het lukte zouden we naar de kerstnachtdienst gaan.

IMG_2335Boodschappen doen voor kerst deden we al op woensdag, want we wilden Santo Antao nog bezoeken en dat kon alleen op donderdag.

DSC07993We staken over met de Oost-Vlieland, die nu een andere naam heeft. Hij kraakte wel een beetje, maar we kwamen veilig aan de overkant. Er gingen veel mensen die werk hebben in Mindelo, voor de feestdagen naar huis op Santo Antao.

Die namen van alles mee.DSC08013 Op de ferry hadden we al een afspraak gemaakt voor een tochtje over het eiland. Gelukkig maar dat we dat aan boord al hadden gedaan, want bij aankomst in de haven stond er een leger van gidsen en chauffeurs hun diensten aan te bieden.DSC08014

Als je daar eerst iets goed uit moet zoeken is je halve dag om.

We troffen het met een intelligente, goed opgeleide, Engels sprekende gids. Dat was echt top.

We hebben veel gezien en hij heeft ons veel verteld. Onder andere dat de regering het 50/50 systeem heeft ingevoerd. Overal in besturingsorganen of universiteiten of andere organisatie, moet het bestuur bestaan uit de helft vrouwen en de andere helft mannen. Ook binnen het gezin hebben de man en vrouw gelijke taken. En dat werkt.

De economie, met name onderwijs en gezondheidszorg zijn met sprongen omhoog gegaan. Dat klinkt bijna als een voorbeeld functie voor Europa. Hij vertelde ook dat Kerst met de hele familie gevierd wordt en dat waren in zijn geval zeker meer dan 50 mensen. Veel koken dus. Hij ook!

DSC08030DSC08054

DSC08100    DSC08104 

Terug in Mindalo hadden we een kerstdiner in het haven cafe geregeld. Heel leuk en lekker.

DSC08116

Daarna was het bijna tijd (22.30) voor de kerstnachtdienst. De kerk was vol met alle ramen en deuren open vanwege de warmte. We verstonden natuurlijk niet zo veel, maar meezingen lukte aardig. Het kindje Jezus werd tijdens de dienst in de stal en kribbe gelegd en na de dienst er weer uitgehaald, zodat iedereen hem kon begroeten met een kus op de knie (van de pop). Die knie werd netjes afgeveegd met een doekje. Voor ons een vreemd gebruik, maar het had wel wat. Buiten stonden er nog wat engelen en het was een gezellig napraten. Het was intussen 01.15, dus we gingen terug naar de boot.

DSC08118Volgende ochtend nog een keer naar de kerk, maar dat bleek een kopie te zijn van de avond ervoor. We dronken koffie bij Café Royal en konden facetimen met Inge en Mick, die bij Karina waren. Echt heel leuk.

Om 5 uur gingen we met de bijboot en een tas vol eten en drinken naar de Helena. Daar was de tafel al feestelijk gedekt en dronken we eerst wat in de kuip met lekkere hapjes erbij. Daarna een kopje Courgette soep en vervolgens de Confit de Canard met een heerlijke zuurkoolschotel uit de oven. Als toetje hadden we iets heel lekkers met banaan, karamel, koffie, slagroom en gehakte noten. Specialiteit van Ria. Heerlijk. Daarna koffie in de kuip met een 25 jaar oude Chivas Regal. Mmmmm. Dat was een heel geslaagd samenwerkingsproject. De moeders deelden hun gevoel over het gemis van de kinderen en de sfeer thuis, maar de vaders gingen daar wat realistischer mee om :-).

IMG_2365

Vandaag is het dus 2e kerstdag. Eerst een beetje uitslapen en daarna wat bootklusjes. Jakob ging met Peter naar de kant om met Umberto een afspraak te maken voor het schoonmaken van de onderkant van de schepen. Dat scheelt vast in snelheid bij de oversteek…. We liggen nog steeds op anker, dus financieel kan dat wel lijden. Om 5 uur komen de bemanningen van de Red Max en de Helena hier wat drinken, waarna we naar de wal gaan voor een lekker Italiaans gerecht, bij de Taverne. We waren daar al eerder en het eten was heel erg lekker.

Vandaag schijnt de zon weer volop en is het dus weer warm , maar gister was het de hele dag bewolkt en dat scheelt wel een graad of 8. Het is rustig weer, maar de verwachting is dat het de komende dagen weer wat harder zal gaan waaien. Wij denken woensdag of donderdag aan de oversteek te beginnen. Voor die tijd gaan we nog een nachtje in de haven om water en diesel te laden en boodschappen te doen. Het gaat er nu echt aankomen……

 

Mindelo, no stress!

Vrijdag, 18 december 2015

Na DSC02282een lekkere zeiltocht vanaf Ilha de Santa Luzia kwamen we op woensdagmiddag in Mindelo aan. Vanaf de Helena waren er hele mooie foto’s van ons gemaakt.

De ankerbaai is heel bekend, want 5 jaar geleden liet de Oosterschelde, waar ik aan boord was, zijn anker vallen achter de Bodyguard van Dennis en Anneke. Dat was toch bijzonder! Nu 5 jaar laten liggen wij hier op eigen kiel en Anneke is niet meer. Bizar! We denken veel aan haar. Zeker hier!DSC07898

Tegen 5 uur stapten we in de dinghy om op het haven terras wat te drinken en bij te praten met andere zeilers. We hadden het ankerlicht al aangedaan op Jonas, want het wordt hier om 6 uur donker en we verwachtten niet voor die tijd terug te zijn. Tegen 7 uur waren we weer aan boord en bakten pannenkoeken. Heerlijk.

Het inklaren deden we op donderdagmorgen en dat ging zonder enig probleem. Daarna verkenden we de stad met Peter en Ria.

DSC07906 Het was een hernieuwde kennismaking zowel voor Jakob als voor mij,  want hij was hier voor zijn werk in Rotterdam ook al geweest.. De sfeer is hier zo ontspannen. Onder de zon zijn mensen blij en trots op hun land.

DSC07903 

 
De straten zijn gezellig en kleurrijk en de mensen zijn heel vriendelijk en ontspannen. We dronken koffie in Cafe Royal en werkten de mail bij, want er was heel goed internet. We deden wat boodschappen en gingen terug naar de boot.

IMG_2324

 
We hadden gezien dat er ’s avonds muziek zou zijn ter nagedachtenis van de zangeres Cesaria Evora, wat om 6 uur zou beginnnen. toen het om 7 uur nog niet begonnen was, gingen we wat eten in het havencafe. Na een poosje kwamen er bekenden langs en tenslotte liepen we de stad weer in.

IMG_2329

Er was een groep Kaapverdianen muziek aan het maken en aan het dansen (slavengevecht) en omdat de deur van het gebouw openstond, gingen wij er kijken. Heel bijzonder. Daarna nog een Caiparinha in Club Nautica gedronken en deze relaxte dag was al weer om.

Vrijdag begon met wat klusjes op de boot en daarna de stadswandeling uit ons boekje. De was had ik intussen afgegeven en die zou om 5 uur klaar zijn. We spraken onze Engelse buurman, die alleen op reis was omdat zijn vrouw niet van zeilen houdt.

DSC07910We slenterden door allerlei leuke straatjes en Jakob herkende het hotel waar hij gelogeerd had voor zijn werk. Het was warm en dan ga je vanzelf een beetje rustiger aan doen. No stress!

DSC07904        DSC07928

 

 

 

 

 

 

Het was nog lang niet donker….. De was werd gebracht en was schoon, droog en rook goed! Een rastaman vroeg of ik nog kleren voor zijn moeder had…. Hoe anders hier dan thuis! Maar de kerstsfeer is er wel. Kijk eens wat een leuke kerststal.

DSC07932

 

Sao Nicolao, Ilheu Branco en Ilha Santa Luzia

Woensdag 16 december 2015

DSC07845Na een dagje niks doen op de boot (nou ja, een beetje kleine klusjes doen en het haar van Jakob knippen..) gingen we de wal op om brood te kopen en het blog te publiceren. Er is een internetcafe met snel internet, maar hele trage bediening. De mail werd gelezen en er kwam een bericht door, date er een boot op drift was geraakt. Het was niet die van ons, maar de LJS, waarvan de bemanning een stevige wandeling aan het maken was. Gelukkig liep dat allemaal goed af.
DSC07813
De volgende dag, zondag, wilden we weer wat gaan bekijken op Sao Nicolao. Het was best warm, dus een fikse wandeling werd het niet. We gingen met een open truck de andere kant van het eiland bekijken. Na wat onderhandelen over de prijs, gingen we op pad. Wat was het weer schitterend. Op een gegeven moment stelde de chauffeur voor om van de weg af te gaan naar het mooiste en meest spectaculeire punt van de Kaap Verden. Dat kostte dan wel wat meer, maar het zou de moeite waard zijn. Nou dat was het. We reden naar de noordwestelijke punt via een onverhard pad en kwamen bij een wild stuk kust, waar het water de kant had uitgesleten. Er stond veel wind en het opspattende water was magnifiek. Via een natuurlijke trap daalden we af naar en lager gedeelte, waar je goed kon zien wat het water met de kust doet. Geweldig.

DSC07824    DSC07829 Daarna vervolgden we de tocht naar Praia Branca, een dorpje tegen een helling aan geplakt. Het zag er zo mooi en vredig uit. En zo schoon. De mensen daar zijn heel relaxed en genieten van een simpel leven. We wilden wat drinken en dat kon bij een winkeltje, waar de mevrouw koude drankjes verkocht. Geweldig om zo een indruk te krijgen van de manier van leven daar.

DSC07842

Terug in Tarrafal gingen we terug aan boord, om later weer naar de wal te gaan voor het avondeten. Dat was lekker verdienen voor de boatboys. Het internet café zou lekker eten hebben vanaf 7 uur. We waren op tijd en hadden pas om half 10 wat te eten. Het was heerlijk, maar internet is daar sneller. De rekening werd op een afgescheurd stukje papier aangeboden. Geweldig! Het was natuurlijk weer niet duur. In het donker voeren we met de dinghy’s terug naar de boot. Best spannend, want je ziet niet echt veel, maar alles ging prima.

Maandag morgen zouden we doorvaren naar het volgende eiland. Er was geen wind in het begin, maar daarna werd het heerlijk zeilen. Er zou niks zijn op Ilheu Branco en dat klopte ook. LJS en wij lieten het anker vallen op 10 meter diep water, wat best wel onrustig was. De Helena en Hulu Puro voeren door naar het volgende eiland. We hadden een prachtig uitzicht, maar lagen te tollen om ons anker.

DSC07864

De ankerbol aan de tripline was spontaan los gegaan en Jakob scheurde met de bijboot erachteraan om het balletje terug te halen. Manon van de LJS was zo lief om het weer aan de tripline te bevestigen, die ze had opgedoken. En kwam daarna gezellig kletsen. Leuke meid!

Het werd een onrustige nacht, omdat bij het draaien van de stroming en wind, de ankerketting een enorme schok gaf, waarvan we niet begrepen hoe dat kwam. Toch maar ankerwacht ingesteld, Vanmorgen, dinsdag, bij het ankerop gaan bleek dat de ketting halverwege om en steen zat en daardoor effectief maar 20 meter was. Weer ging Manon te water om aanwijzingen te geven hoe we de ketting los konden varen. En dat lukte!

DSC02324We zeilden met een heerlijke windje naar Ilha Santa Luzia, het laatste eiland voor Sao Vicente. Wat een mooi plek. De Helena lag er nog en wij vonden daar ook een mooie plek. Landen op het strand was niet heel makkelijk stond er in de pilot, maar dat mooie strand lokte ons toch. We roeiden er naar toe en kwamen droog aan land.

DSC02334We maakten een wandeling naar een nederzetting van vissers, die daar 5 dagen per week bivakeren om met harpoenen te vissen. Ze wonen op Saoa Vicente en verkopen daar ook hun vis. Bizar!

DSC07889Terug bij de bijboot bekeken we hoe we op een redelijke manier door de branding konden komen. Nou, dat werd onredelijk, want toen we samen in de boot zaten, kwam er een dikke golf die ons uit de boot op het strand gooide, waarbij de boot (en wij dus) een koprol maakten. Wij waren lekker nat, maar het fototoestel was droog gebleven in een plastic bakje. De tweede poging lukte en nat en vol zand kwamen we weer aan boord. Lekker biertje en lekker lezen. Wat een leven! O ja, het waait hier soms wel hard, maar daar kunnen we intussen goed tegen.

 

 

 

 

Relaxed Kaapverdië

Zaterdag 12 december 2015

Ondanks het feit dat we nogal wat swell hadden sliepen we de eerste nacht goed achter ons anker. We zagen andere boten enorm rollen, maar bij ons viel het mee. We lagen wat verder van de kant af op iets dieper water.

Om 10 uur (na een duik in het heerlijke blauwe oceaanwater) stapten de bemanningen van de 4 NL boten in de dinghy’s om naar de kant te gaan om in te klaren.

IMG_2316De boatboys van 8 tot 12 jaar stonden al klaar om de boot op de kant te trekken. Het was een competitie strijd, wie voor welke boot mocht zorgen. We gaven 50 escudo’s en gingen met een gerust hart het dorpje in. Het inklaren gingen vrij simpel en we wachten tot iedereen klaar was. De slimmerds hadden direct weer uitgeklaard, zodat ze in het weekend konden vertrekken. Wij waren niet zo slim, maar deden dat toch ook nog maar even.

DSC07721Er stond een open auto (bakkie) aan de kade, die ons de volgende dag wel wilde rondrijden over het eiland naar de hoofdstad Ribeira Brava. We spraken een prijs en een tijd af. Mooi, we hadden er zin in!

Aan de kade was een barretje, waar we koffie gingen drinken en daarna deed iedereen zijn boodschappen. Het viel mij op dat alles best aan de prijs was, maar waarschijnlijk moet alles worden ingevoerd. De groentemarkt aan de haven was prima en fruit was te koop in een ander winkeltje. Ook vonden we nog een bakker. Geweldig.

Het was dorstig weer, dus we zagen elkaar weer op het terrasje bij de haven. De dagschotel zag er goed uit, want Stef en Manon zaten al te eten. We volgden hun voorbeeld en voor 8 euro per persoon hadden we een heerlijk stuk tonijn of vlees en groente en frietjes aangevuld met twee biertjes. Waar vind je dat.

DSC07780Terug op de boot doken we het water weer in en genoten van onze mooie ankerplaats.

De volgende dag waren we op tijd aan de kant en werden weer opgewacht door onze boatboys. De taken werden verdeeld en de dinghy’s werden weer aan elkaar vast gebonden.

De tocht naar Ribeira Brava was prachtig.

DSC07736     DSC07731Dwars door de bergen, langs drakenbloedbomen (symbool van Kaapverdië) en het groene hart van het eiland. Onze chauffeur ontpopte zich als gids en liet ons het dorp zien, nadat we koffie hadden gedronken.

DSC07746

DSC07763We bezochten het seminarie, wat de oorsprong is geworden van alle onderwijs op het eiland. Nu is er alleen nog zondagsschool. Het ziekenhuis zag er ook heel goed uit en er stond zelfs een ambulance voor de deur. De winkeltjes waren echt nog uit de jaren 50. Heel veel schappen met kruidenierswaren en een gezellige ouderwetse weegschaal.

DSC07752

De terugtocht was over dezelfde weg en was dus weer net zo mooi.

In Tarrafal teruggekomen, liet de gids ons nog het visserij museum zien. Een prachtig gerenoveerd gebouw aan de kade, wat nog maar pas geopend was. Je kon zien hoe er visconserven werden bereid en verpakt.

DSC07776We dronken daar nog wat en gingen weer naar ons terras aan de haven om te eten. Het was intussen half 3, dus we lustten wel wat. Het was toch weer zo gezellig!! Onze boatboy kwam nog even een mooie tonijn laten zien.

DSC07779Vandaag hebben we een klusjes dag. Die horen er ook bij en dat kan allemaal op een lekker laag tempo, afgewisseld door een duik in het water. Ik keek nog even of ons anker goed lag en dat was zo. Half ingegraven in wit zand op een diepte van ruim 10 meter (met 50 m ketting eraan).

Wat heel bijzonder was, is dat er een tanker onze kant op kwam net na 7 uur in de morgen, en die wilde lossen. De Helena lag in de weg, dus die ging in alle vroegte ankerop. Wij konden blijven liggen, maar bleven wel alert. De kleine visbootjes, die zorgden voor het uitbrengen van de lijnen en de slang naar de kant beduidden ons dat we niet weg hoefden. Dus op minder dan 100 meter voor ons neus, werd het schip gelost. De Arbodienst zou een rolling krijgen….

DSC07785 DSC07791

Om een uur of 2 was het lossen klaar en vertrok de tanker weer. Dat was toch best een bijzondere ervaring.

Nu zitten we nog wat te lezen en gaan straks nog even naar de kant voor wat boodschappen en een biertje. Misschien is er een internetcafe waar ik dit blog kan plaatsen.

Morgen gaan we weer verder richting Mindelo.