Lanzarote, een eiland met verrassingen

Donderdag 29 oktober 2015

Ik had me niet veel voorgesteld van dit eiland, omdat het zo’n toeristentrekker is. Om de haven heen liggen uitgestrekte witte vakantiedorpen, waar je soms een beetje treurig van wordt omdat het zo onnatuurlijk is. Maar goed, het is wel functioneel. We gingen woensdag op de fiets naar Papagayo Bay omdat daar een grotere supermarkt zou zijn. Wat opvalt is dat het overgrote aanboddeel van zo’n supermarkt uit (sterke) drank bestaat….

DSC07424Gister hadden we een auto gehuurd omdat we het Parc Nacional de Timanfayo wilden bezoeken en de Fundacion van Cesar Manrique. Een auto huren kost hier 33 euro per dag en is dan ook volledig verzekerd, zeggen ze. Beschadigingen aan de auto hoeven niet te worden genoteerd, dat komt wel goed. Nu zijn de wegen hier erg goed en er is weinig verkeer, dus kans op gekke krassen is ook niet zo groot.

DSC07431We bezochten eerst de salinas en het groene meer aan de noordwest kust. Leuk om te zien. De kleur komt waarschijnlijk van de kleur bodemsteen, want daar kon je stukjes van kopen. Daarna naar het Parc Nacional. Eerst kom je langs een dromedaris carrousel. Zo treurig. Hordes mensen die in de rij staan. Groepen van ongeveer 15 dromedarissen aan elkaar die een verplicht rondje lopen en dan weer wisselen van de wacht. Dag in, dag uit. Maar het geeft wel een mooi plaatje..


Het Parc Nacional begon een eindje verderop. Bij de ingang van het park koop je een kaartje en dan ga je in de file naar het restaurant. Dat duurt ongeveer een uur. Maar dan wordt het pas echt de moeite waard. In een bus (jammer genoeg met getinte ramen, wat lastig is voor foto’s) maak je een tocht door het vulkaan landschap en wordt er uitleg gegeven. Indrukwekkend. Of je echt op de maan bent.

DSC07436   DSC07438 De   bus rijd dan over een smal weggetje, langs afgronden, waar hij dan stopt voor foto’s (brrr!). Maar zoiets had ik nog nooit gezien en had dit niet willen missen. Daarna nog een demonstratie van de hitte van de vulkaan en dan weer terug naar de auto. Echt bijzonder!

DSC07439              DSC07440Vervolgens gingen we op zoek naar de Fundacion van Cesar Manrique, in de buurt van Tahiche. Dat was ook echt bijzonder. Zijn huis is gebouwd op 5 vulkanische bubbles en die heeft hij functioneel gemaakt. Er zijn zitruimtes, die er gewedlig uitzien. Zijn keramiek vond ik ook mooi. Zijn schilderijen wat minder, maar wel heel knap. Jakob heeft een filmpje gemaakt voor zijn vrienden in Schoonhoven. Zeer de moeite waard. Zijn filosofie trouwens ook. We moeten beter met de aarde (voor hem de Canaries) omgaan en ze niet verpesten met lelijke gebouwen en objecten.

DSC07452           DSC07455
Er was nog tijd voor een rit door het wijngebied. Nooit geweten date er wijn verbouwd wordt op Lanzarote. De wijnranken groeien niet op stokken maar plat op de grond in kuilen of achter muurtjes. Nog nooit gezien. We bezochten nog snel het wijnmuseum, maar tijd om te proeven was er niet meer.

DSC07457   DSC07462De “Helena” met Peter en Ria zou aankomen en we hadden afgesproken om samen te gaan eten. Bovendien hadden ze onze gasfles uit Quinta meegebracht en van die bom wilden we ze ook snel verlossen. Wat was het weer gezellig. Zoveel om bij te praten. En natuurlijk ook heerlijk gegeten.

We hebben nu het plan opgevat om een groepje schepen te verzamelen om samen naar Kaap Verdie over te steken in December en een boordnetje op te gaan zetten. Jaja, het wordt nu steeds echter!

Over een paar uur maken we los en gaan we naar Santa Cruz op Tenerife. Ik hoop dat we lekker kunnen zeilen.

Dit bericht werd geplaatst in Canaries op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

2 gedachten over “Lanzarote, een eiland met verrassingen

 1. Jet key

  Dag nog onbekende zeilers,

  Laat ik nu ook op Lanzarote liggen in Puerto Calero. Ik wacht op een nieuwe stuurautomaat, althans een onderdeel en vaar dan nog wat rond om naar Kaap Verdie te gaan en dan in december naar Suriname over te steken. Wellicht komen we mekaar nog tegen. Ik heb ook een ssb ab.
  Groet Jet Key

 2. Paul

  Dag Jonas, ik heb je leren kennen bij de sextantcursus in Amsterdam en zie dat jullie een netje op gaan zetten, ik ben nog niet op de Canarische maar ga zaterdag richting porto santo , en wil toch jullie verrichtingen alvast volgen op welke frequentie en tijdstip gaan jullie contact onderhouden.?
  Groeten paul wijffels sy ganesha

Reacties zijn gesloten.