En wat vindt Jakob er van?

We gaan door het Panama kanaal, dat hebben we gisteren definitief besloten. Althans ik. Hanny was al om toen de laatste sluisdeuren opengingen van het kanaal toen we als linehandlers meewaren op de ‘Acapella’.

Maar ik had toen helemaal dat gevoel nog niet. Ik zat nog in het oude plan om via Cuba naar de Verenigde Staten te varen. Ik wilde met Jonas voor het Vrijheidsbeeld varen.

We hadden wel eerder tegen elkaar gezegd dat we de Pacific op zouden willen en hadden in Nederland al een pilot en wat kaarten van dat gebied gekocht. Eigenlijk was dat mijn grote droom: de wereld rond! Maar Hanny was toen toch eigenlijk niet zo ver en in de San Blas / Kuna Yala besloten we dat we maar niet de Pacific op zouden gaan. En dus bij ons laatste bezoek aan NL hebben we de pilots en elektronische kaarten van Cuba en USA aangeschaft. De pilot en oversailer van de Pacific hebben we doorverkocht aan de ‘Pandorra’.

Dus kwam het voor mij wel als een verrassing dat Hanny vertelde dat het wat haar betreft wel heerlijk zou zijn om toch door te gaan richting Australië. Ik moest er echter goed over nadenken. Een heel ander scenario dan in mijn hoofd zat, maar wel mijn ultieme droom!

Voordat je groen licht krijgt om door t Panamakanaal te gaan moet er eerst een schriftelijke registratie worden gedaan en moet de boot gemeten worden. Pas daarna beslis je definitief om verder te gaan door te gaan betalen. Dus ik dacht ik heb nog tijd om er over na te denken voordat ik/we me/ons vastleg/gen. ’t Was al wel handig om ons (in het hotel in Panamacity waar we waren met wat beter internet) te registreren. Terug op Jonas hebben we een afspraak gemaakt om Jonas te laten meten.

Nog steeds twijfelde ik. Waarom?
Aan de ene kant mijn ultieme droom met een zeilpartner die er nu vol voor wil gaan. En je moet het echt alletwee willen om het te kunnen volbrengen. Maar met nog allerlei vragen zoals, hoe lang blijven we dan weg en hoe komen we terug.
En aan de andere kant de comfortzone die je weer om je heen krijgt als je met je schip weer in NL bent.

Maar is dat dan wat ik wil. Ik kan het leven op m’n schip niet opgeven zolang ik gezond ben. Het is zo’n geweldig leven. Het varen, het ontdekken van nieuwe landen, mensen en natuur. Een relaxt leven, tamelijk zorgeloos. Zonder gedoe zoals ik dat in NL ervaar.
Al die dingen gingen door mijn hoofd voor het keuze moment. Ik kwam er niet goed uit en besloot de knoop door te hakken als de opmeter was geweest.

En ik heb gekozen voor het volgen van mijn oude droom: de wereld rond! Ik kan die drang uiteindelijk niet weerstaan.

Nu na een dag is de spanning grotendeels uit mijn lijf en focus ik me op het nieuwe avontuur in de Pacific. We komen in ieder geval elk half jaar terug in NL om de kinderen en kleinkinderen te zien. Ondanks dat de vluchten wat duurder zullen zijn vanuit bv de USA.

Wow………. Wat een geluksvogels zijn we toch!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

14 gedachten over “En wat vindt Jakob er van?

 1. Peter van leeuwen

  Jeetje Jakob, wat heb je dit mooi geschreven.
  Het is net of dat je even naast ons zit om uit te leggen hoe je hinkte op twee gedachten. Ga verder met je reis die begon in een kolibri 5.60 ( met wat jaartjes ertussen) en zie hoever het nu is gekomen !
  Nu nog even wat linehandlers zoeken en een paar nachies slapen en dan …….tjakka !
  Groetjes van peet en marjan.

 2. Ria

  En dan is je wens de voorbode van datgene wat je kunt realiseren. Mooi besluit Jakob en Hanny. En .. we blijven jullie nog heel lang volgen.

 3. Pauline en Jan

  Jacob, wat een mooie overwegingen. Het is heel goed dat je die twijfelperiode gehad hebt. Dat maakt de uiteindelijke keuze nog waardevoller. Wat er ook gebeurd, het zal de Trip van je Leven worden.

 4. Nicoline

  We wensen jullie alle goeds en een fantastische tocht, vaya con Dios! Heel geel knuffels en tot de volgende keer in Nederland

 5. Johanna Visser

  Met veel respect lezen Dick en ik jullie beslissing. Wat een avontuur. Met Google-earth draaien we de wereldbol naar de Pacific, wat een water….., de hele wereldbol is blauw. Maar gelukkig bij het inzoomen zien we allerlei mooie eilanden te voorschrijven komen.
  Veel plezier bij de verdere voorbereiding.

  Liefs Dick en Johanna

 6. Derk

  Een idee dat je niet loslaat, een droom die je regelmatig wakker houdt………
  Je kunt nu weer rustig slapen 😉
  Het beste verhaal van jou tot dusver met het mooiste besluit na jullie vertrek!
  Geniet ervan!!

 7. T.Kordelaar

  Fantastisch, wat een beslissing het wordt steeds leuker jullie eerlijke en interessante verslagen te volgen.
  Het geeft mij als thuisblijver ook een duidelijk beeld hoe het er daar uit ziet en wat er voor zo een trip komt kijken.
  Zo komt het dat een klein beetje jaloersheid overgaat in groot respect, jullie doen het toch maar.
  Heel veel plezier geluk en wijsheid.
  T&T

 8. Brechje

  Ik wist het wel! Toen je bij ons was en vertelde dat jullie langzaamaan terug zouden komen naar Nederland dacht ik “tsja”. Ik kon me gewoon niet voorstellen dat jullie weer hier zouden gaan varen. Er is nog zoveel te ontdekken voor jullie. Hartstikke leuk dat jullie nu toch naar de Pacific gaan.
  Veel plezier en geluk, ik denk dat mijn zeekompas ook blij is

 9. Richard

  Soms moet een gedachte steeds verder groeien om uiteindelijk tot een beslissing te leiden die zo logisch als het maar zijn kan is. Maar bedenk dat de Pacific niet zo’n grote verandering is; het water is ook zout. Christoffel vaart met jullie mee en waakt. Maakt niet uit op welk water.
  Liefs,
  Richard

 10. Mike en Trees Huntington

  Lieve Beide
  Een hele stap
  Een kans die jullie beide nu nemen om iets fantastisch te gaan doen
  Een enorme ervaring om op terug te kijken
  Maar wel heel spannend.
  Heel veel spannennde dagen voor diegene die jullie volgen.
  Heeeeeeel knap en bewonderingswaardig.
  Mike en Trees

 11. JOOP THIJSSEN

  Mooi besluit Jacob en Hanny.
  En ik kan nog jaren genieten van jullie blog.
  Marga zou ook nog jaren over de wereld willen reizen .Eerst maar eens Afrika overleven. Blantyre

 12. Acapella

  Jacob, Hanny, van zeer dichtbij hebben we jullie twijfels meegemaakt. Ook van zeer dichtbij hebben we de transitie van Hanny meegemaakt en daarna weer de twijfels bij Jacob. Nu hebben jullie een definitief besluit genomen en mogen wij, weer van zeer dichtbij, deze mijlpaal met jullie beleven. Wat fantastisch dat we dit samen kunnen en mogen meemaken.
  “Don’t dream your life, but live your dream”

 13. Peter H Davd

  Fantastisch, wat een uitdaging . Maar zo’n ultieme droom uit te gaan voeren is ook spannend.
  Heel veel plezier en goede vaart. We blijven jullie volgen. groet Ria en Peter David

 14. Jessica

  Fijn deze blog ook eens van jou te lezen, Jakob! De slinger is dus definitief kant Pacific uitgeslagen. Ga ervoor!

Reacties zijn gesloten.