Cartagena, de laatste stop in Colombia

Vrijdag 2 december 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadat we de Zarpe (uitklaringspapier) van de agent in Santa Marta hadden ontvangen waren we klaar voor vertrek. We dronken nog een afscheidsdrankje met de bemanning van een aantal bevriende schepen bij de Mini Market op de haven. Zo handig. Je koopt je gekoelde biertje in het winkeltje voor 80 cent en drinkt het buiten gezellig met elkaar op. Van een aantal schepen weten we dat we die snel weer gaan zien, maar van anderen wordt dat nog een verrassing. Dat hoort allemaal bij het cruisersleven. Je ziet elkaar soms maanden niet en soms nooit meer. Best gek. Jakob was nog even in de mast geweest en maakte een paar mooie foto’s.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We vertrokken op woensdagmorgen rond 9 uur en hadden heel veel zin om weer te varen. We werden uitgezwaaid door de Acapella, de Helena en de Tina Princess. Er was geen wind, dus de eerste 4 uren voeren we op de motor zonder zeil. De golven kwamen van de zijkant in en dat is niet zo lekker, dus ik werd een beetje katterig. Ik bedacht dat ik de polsbandjes nog ergens had. Toen ik ze vond en ze omdeed voelde ik me echt beter.

img_0663

Rond 1 uur begon het te waaien en we zetten alle zeilen bij. Heerlijk om de motor uit te doen. We kregen stroom mee en maakten goeie voortgang. We bleven bij Baranquilla ongeveer 5 mijl uit de kust, omdat daar de rivier in zee komt en die neemt allerlei rommel mee, waaronder hele bomen. We zagen van alles drijven, maar hadden er geen last van. De snelheid liep op tot 7 knopen vanwege de goeie wind (ruim 15 knopen) en de stroom mee. We draaiden onze wachten en wekten elkaar als het nodig was om iets aan de zeilvoering te doen of te gijpen. De volgende dag, rond 6 uur waren we in de buurt van de ingang van de baai van Cartagena. Er kwamen net 2 grote schepen aan, waarvoor we moesten uitwijken, dus doekten we de zeilen op en gingen verder op de motor. Dan is het makkelijker om te manoeuvreren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de baai was het nog een flink eind varen en tenslotte lieten we om half 10 het anker vallen in een grote baai tussen de wolkenkrabbers. Wat een ervaring!

We hadden echt een hele goeie tocht gehad, maar hadden iets te weinig geslapen. We wilden wel zo snel mogelijk onze papieren in orde laten maken door de agent, dus gingen eerst maar naar de wal. Het kantoor was gesloten en ging pas om 2 uur weer open. We gingen dus maar wat boodschappen doen en koffie drinken. Terug op de haven bleek de agent David al op ons te zitten wachten. Hij had contact gehad met de agent in Santa Marta, dus wist dat we kwamen. Goed geregeld. We gaven onze paspoorten af in ruil voor een visitekaartje. Best een kwestie van vertrouwen. Van de andere bootpapieren werd een foto gemaakt bij gebrek aan een kopieermachine en vrijdag om 5 uur zou alles geregeld zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Terug op de boot probeerden we wat slaap in te halen, maar het was erg warm, dus dat lukte maar een beetje. Eind van de middag stapten we in een taxi die ons naar het historische centrum van Cartagena bracht. Wat was dat leuk. We kochten aanzichtskaarten en schreven die in een koffietentje. Daarna liepen we wat rond en op de Plaza Bolivar was muziek.

  img_5490

Het bleek een dansgroep te zijn, waar een dominee bij hoorde. De link is ons ontgaan, maar het dansen en de muziek waren echt heel leuk. En de dansers hadden er echt lol in.

De lichtjes in de stad waren ook de moeite waard.

img_5494

 

 

 

Blij met de eerste indruk gingen we terug naar de boot, aten nog wat en vielen als een blok in slaap.

Vanmorgen zaten we eerst een poosje op het achterdek te genieten van de unieke plek waar we liggen. Midden in de baai tussen de wolkenkrabbers en een flink aantal andere boten. We wilden vandaag iets cultureels doen en de stad wat meer verkennen. We lieten ons eerst naar Castillo Saint Filipe brengen. Dat is een heel groot fort uit 1575 en is goed gerestaureerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er was net een cruiseboot binnen gekomen, dus we konden aansluiten bij de bejaarden van “all over de world”. Ik hoop niet dat wij ooit ook zo suffig achter een gids gaan aanlopen met 25 soortgenoten. Het fort was niet bijzonder, maar het uitzicht over de stad was de moeite waard.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het werd tijd voor koffie, dus we lieten ons naar het centrum brengen. De taxi’s zijn hier zo goedkoop, daarvoor ga je echt niet in de warmte te voet ergens naar toe. We kwamen op een leuk pleintje, Plaza Don Diego en dronken koffie. Er zijn zoveel leuke pleintjes en straatjes met mooie gebouwen. Er zijn vooral veel balkons met houten spijlen. Prachtig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De stad is best erg toeristisch maar op een gezellige manier. Er is van alles te koop op straat, maar als je aangeeft dat je niks wilt is het ook goed. Ik wilde nog wel een jurkje kopen, want de luchtige jurkjes die ik van Karina had meegekregen vorig jaar zijn echt versleten. Ik draag ze al een jaar heel intensief en zeker door het vele wassen komt daar een eind aan. We vonden een leuk winkeltje, waar ze heel veel luchtige jurkjes hadden, die door een Colombiaan waren ontworpen. Niet heel goedkoop, maar erg leuk en luchtig. Teruggekomen op de haven, bleek Ria van de Helena daar ook een jurk gekocht te hebben en Ellen van de Acapella was er ook binnen geweest. Ze doen het dus goed met publiek trekken!

Om half 6 kwam David, de agent, naar de haven met de paspoorten, die gestempeld waren en de uitklaringspapieren. We gaven hem zijn geld en wij waren heel blij alles weer terug te hebben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMorgen gaan we de laatste boodschappen doen voor de komende weken, want op de San Blas eilanden, waar we ongeveer 4 weken gaan blijven, is weinig te koop. Dit is tevens een goeie oefening voor onze lange oversteek in februari op de Pacific. Dan komt er ook geen parlevinker langs met verse broodjes.

Zondag vertrekken we in de ochtend en zijn dan 4 weken niet echt bereikbaar via internet. Dat hebben ze niet. Misschien is het leuk om wat te lezen over Kuna Yala, zoals de San Blas eilanden eigenlijk heten. Er wonen verschillende stammen Indianen, waar je je moet melden bij de chief als je iets wilt. Ook is het daar zo dat de vrouwen de leiding hebben binnen het gezin. Een man gaat bij een vrouw wonen en niet anders om.

Er zijn ook een aantal onbewoonde eilanden. Welke we precies aan gaan doen is nog niet bekend. De eerste is Isla de Pinos. Zoek maar eens op de kaart waar dat is. Niet echt makkelijk te vinden. Vandaar hoppen we langzaam richting het westen tot we in Linton Bay aankomen begin januari.

Voor noodgevallen zijn we te bereiken via de Iridium Go, die verbinding maakt via de satellieten. We kunnen mailen en SMS-en en in noodgevallen ook bellen. Contact personen zijn dochter Inge voor de achterban van Hanny en Martijn Brederveld en Rob Glastra voor de achterban van Jakob. Ik ga wel regelmatig een blog sturen zodat jullie weten waar we zijn. Alleen kunnen er geen foto’s meegestuurd worden. Jammer, maar die komen dan wel als we weer in de bewoonde wereld zijn.

Ons leven is nog steeds heel bijzonder en afwisselend en we blijven genieten van alle nieuwe dingen die we zien en meemaken!

Wij wensen iedereen alvast Fijne Kerstdagen en een gezellige Jaarwisseling!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

img_5506

img_5512

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Colombia op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

9 gedachten over “Cartagena, de laatste stop in Colombia

 1. Ria van Kleeff

  Wat een mooi verhaal weer! Gaan jullie echt over de Pacific naar Australie?

  Fijne kerstdagen gewenst, op zee, neem ik aan, kerstboompje op en kaarsjes aan! In een fleurig jurkje!
  Pas goed op jezelf en goede reis!!!

 2. Rob

  Dat is weer een mooi stukje geweest, maar als ik dit zo lees lijkt het me wer erg leuk om dominee in Cartagena te worden, alhoewel die kans zeer gering is.
  Kuna Yala waar de dames het voor het zeggen hebben spreekt me iets minder aan of…… is dat hier thuis ook zo?
  Morgen zondag 4 dec. hebben we hier in de studio het familie Sinterklaasfeest maar ik denk niet dat jullie dat erg gaan missen.
  Wij genieten hier en blijven jullie daar vooral volop genieten.
  McSwiss/Belgian/Indianphoto

 3. Johanna Visser

  Wat een avontuur!! Heerlijk om jullie belevenissen te lezen en die zullen nog bijzonderder worden als we straks lezen over de San Blas-eilanden. En wat gek om jullie nu al gezellige feestdagen toe te wensen, terwijl Sinterklaas nog in het land is.
  O ja, misschien leuk om te weten dat we volgende week het zeilersweekend hebben. We zullen jullie missen!
  Een hele goede vaart gewenst!!
  Groet Dick en Johanna

 4. Marinus Vlaskamp

  Ik zit al een poosje naar je blog te kijken, en vind het onstellend leuk on mee the varen. Ik zit me nu wel af te vragen wat jullie plannen zijn met ‘onze lange oversteek in februari op de Pacific’ – welke kant ga je op?
  Groetjes en veel genoegen.

 5. Elsa Vermeer

  Goede vaart fair winds we genieten mee via jullie blog en dit stuk is natuurlijk onbekend voor ons !
  Leuk !
  Het lijkt me een pracht gebied waar jullie naar toe gaan , geniet ervan en alvast
  Goede Kerst wn happy New Year !
  Liefs Jaap en Elsa

 6. Jolanda

  Wat een geweldige ervaringen weer daar in Colombia. De San Blas moeten prachtig zijn, dus jullie zullen het vast weer naar je zin hebben. Wij zullen de foto’s missen, wat in het vat zit verzuurd niet! Heel veel plezier, zeilgenoegen en uiteraard merry christmas and a happy new year! Jullie zijn al verder dan wij met die kerstmutsen op, wij hebben net pakjesavond achter de rug met alle kids. Aan onze boot wordt hard gewerkt, maar er is nog heeeeeeel veel te doen. We hebben nu echt bijna alle details rond, vanavond aan de slag met de indeling van de hekstoel waar joon, radar, vlot, motortje en nog het nodige aan reddingsmiddelen een plek moet krijgen. We hebben daar net detailtekeningen van ontvangen. Tja, semi custom, we hebben nog wat in te brengen. Have fun!

 7. marijke en jan

  Hele fijne tijd ook weer toegewenst onderweg en daar! “Zalige” Kerst en blijf voor een behouden vaart gevoel en verstand gebruiken!
  Groetjes ook van Jan.
  Marijke

Reacties zijn gesloten.