Kerst in Mindelo


Tweede Kerstdag, 26 december 2015

Maandag en dinsdag hadden we de Hullu Poro, de Beau en de LJS uitgezwaaid. Best gek, dat zij al gingen en wij nog hier bleven.

We hadden ons er best veel van voorgesteld. Kerstvieren in Mindelo. Volgens de boeken zouden er mooie optochten zijn met veel muziek en de daarbijbehorende kerstsfeer. We hadden afgesproken met Peter en Ria, dat we eerste Kerstdag een gezamenlijk kerstdiner zouden maken. En als het lukte zouden we naar de kerstnachtdienst gaan.

IMG_2335Boodschappen doen voor kerst deden we al op woensdag, want we wilden Santo Antao nog bezoeken en dat kon alleen op donderdag.

DSC07993We staken over met de Oost-Vlieland, die nu een andere naam heeft. Hij kraakte wel een beetje, maar we kwamen veilig aan de overkant. Er gingen veel mensen die werk hebben in Mindelo, voor de feestdagen naar huis op Santo Antao.

Die namen van alles mee.DSC08013 Op de ferry hadden we al een afspraak gemaakt voor een tochtje over het eiland. Gelukkig maar dat we dat aan boord al hadden gedaan, want bij aankomst in de haven stond er een leger van gidsen en chauffeurs hun diensten aan te bieden.DSC08014

Als je daar eerst iets goed uit moet zoeken is je halve dag om.

We troffen het met een intelligente, goed opgeleide, Engels sprekende gids. Dat was echt top.

We hebben veel gezien en hij heeft ons veel verteld. Onder andere dat de regering het 50/50 systeem heeft ingevoerd. Overal in besturingsorganen of universiteiten of andere organisatie, moet het bestuur bestaan uit de helft vrouwen en de andere helft mannen. Ook binnen het gezin hebben de man en vrouw gelijke taken. En dat werkt.

De economie, met name onderwijs en gezondheidszorg zijn met sprongen omhoog gegaan. Dat klinkt bijna als een voorbeeld functie voor Europa. Hij vertelde ook dat Kerst met de hele familie gevierd wordt en dat waren in zijn geval zeker meer dan 50 mensen. Veel koken dus. Hij ook!

DSC08030DSC08054

DSC08100    DSC08104 

Terug in Mindalo hadden we een kerstdiner in het haven cafe geregeld. Heel leuk en lekker.

DSC08116

Daarna was het bijna tijd (22.30) voor de kerstnachtdienst. De kerk was vol met alle ramen en deuren open vanwege de warmte. We verstonden natuurlijk niet zo veel, maar meezingen lukte aardig. Het kindje Jezus werd tijdens de dienst in de stal en kribbe gelegd en na de dienst er weer uitgehaald, zodat iedereen hem kon begroeten met een kus op de knie (van de pop). Die knie werd netjes afgeveegd met een doekje. Voor ons een vreemd gebruik, maar het had wel wat. Buiten stonden er nog wat engelen en het was een gezellig napraten. Het was intussen 01.15, dus we gingen terug naar de boot.

DSC08118Volgende ochtend nog een keer naar de kerk, maar dat bleek een kopie te zijn van de avond ervoor. We dronken koffie bij Café Royal en konden facetimen met Inge en Mick, die bij Karina waren. Echt heel leuk.

Om 5 uur gingen we met de bijboot en een tas vol eten en drinken naar de Helena. Daar was de tafel al feestelijk gedekt en dronken we eerst wat in de kuip met lekkere hapjes erbij. Daarna een kopje Courgette soep en vervolgens de Confit de Canard met een heerlijke zuurkoolschotel uit de oven. Als toetje hadden we iets heel lekkers met banaan, karamel, koffie, slagroom en gehakte noten. Specialiteit van Ria. Heerlijk. Daarna koffie in de kuip met een 25 jaar oude Chivas Regal. Mmmmm. Dat was een heel geslaagd samenwerkingsproject. De moeders deelden hun gevoel over het gemis van de kinderen en de sfeer thuis, maar de vaders gingen daar wat realistischer mee om :-).

IMG_2365

Vandaag is het dus 2e kerstdag. Eerst een beetje uitslapen en daarna wat bootklusjes. Jakob ging met Peter naar de kant om met Umberto een afspraak te maken voor het schoonmaken van de onderkant van de schepen. Dat scheelt vast in snelheid bij de oversteek…. We liggen nog steeds op anker, dus financieel kan dat wel lijden. Om 5 uur komen de bemanningen van de Red Max en de Helena hier wat drinken, waarna we naar de wal gaan voor een lekker Italiaans gerecht, bij de Taverne. We waren daar al eerder en het eten was heel erg lekker.

Vandaag schijnt de zon weer volop en is het dus weer warm , maar gister was het de hele dag bewolkt en dat scheelt wel een graad of 8. Het is rustig weer, maar de verwachting is dat het de komende dagen weer wat harder zal gaan waaien. Wij denken woensdag of donderdag aan de oversteek te beginnen. Voor die tijd gaan we nog een nachtje in de haven om water en diesel te laden en boodschappen te doen. Het gaat er nu echt aankomen……

 

Dit bericht werd geplaatst in Kaap Verdie op door .

Over Hanny Vlaskamp

Sinds juni 2015 zeilen Jakob en ik de wereld rond. Wat een heerlijk leven is dat. In mijn werkende leven reisde ik ook veel als CQA-consultant. Mede daardoor is mijn nieuwsgierigheid naar landen en culturen gewekt. Het is zo heerlijk om blije, tevreden mensen te ontmoeten, die geen zorgen hebben over hun bezittingen, want ze hebben niks. Gelukkig begrijpen mijn kinderen en kleinkinderen hoe bijzonder het is voor ons om deze reis te maken. We vliegen twee maal per jaar naar Nederland om vrienden en familie te knuffelen, zodat ze ons niet vergeten.

4 gedachten over “Kerst in Mindelo

 1. Marja Hompes

  Hoi Hanny en Jakob.
  Kan nog net om jullie een fijne kerst te wensen.Nou wat ik lees was het erg gezellig en heel bijzonder in de kerk..mooi!!
  Dank weer voor de mooie berichten ik lees ze met veel plezier.
  Heel veel sterkte met de laatste voorbereidingen wat nu heel dicht bij komt.
  Spannend allemaal ik blijf het volgen.

 2. Rob

  Ha Jakob en Hanny, sorry ladiest first.
  Ha Hanny en Jakob, wat hebben jullie het toch prachtig daar in Mindelo en omgeving en dat je daar dan ook nog de oude Vlieland tegenkomt.
  Het ziet er dus naar uit dat de GROTE oversteek begin januari gaat plaatsvinden, maar na volop genoten te hebben van alles wat de CV te bieden heeft..
  Wij zitten t/m de 29e nog in Spanje en vaaf de 30e december weer volop aan de gang in Schoonhoven.
  We kijken er nu al naar uit om jullie straks via Spot weer te volgen.
  Geniet nog even van deze 2 kerstavond en dan weer door naar 2016.
  Groet,
  McCalpe

 3. Jessica

  Ik had mezelf een paar internetvrije dagen gegund rond Kerst en lees nu dat het bij jullie toch ook weer erg gezellig was rond deze tijd. Fijn!
  Ik schrik wel om te lezen dat HET gaat gebeuren; het is er nu opeens zo snel! Het is raar, want ik leef erg met jullie mee en tegelijk lijkt het of we op verschillende planeten zitten… Ik kan me voorstellen dat deze dagen wel erg bijzonder zijn, tot je het anker ophaalt.
  Wat ik jullie wens -net als iedereen- een veilige, vlotte overtocht. Maar vooral, als er al eens iets minder goed zou gaan, veel ‘inspiratie’ op de moeilijkere momenten, zodat je die toch ook weer goed doorkomt.
  Goeie vaart!

 4. Vaguebond

  Hoi Hanny en Jakob,
  Het komt dichterbij! Hopelijk hebben jullie aangenamer weer maar het leuke is dat Barnados zo relaxed is dat je na een paar dagen die gure oversteek (bijna) vergeten bent…
  We genieten van de sfeer, samen met Ariel en Nok.

  Succes, het wordt zonder twijfel een unieke ervaring!

  Groetjes,
  an & ivan

Reacties zijn gesloten.